KINA-PORTAL.DK
Indgangsportal til kinesisk samfund, historie, kultur og meget mere

Kina portal
Loading
Kinesisk nytår
Forårsfesten eller det kinesiske nytår  
Kineserne indførte den vestlige kalender, der baseres på solens bevægelse, i 1911. Før det brugte de deres egen kalender, baseret på månens bevægelse..

Forårsfesten, eller kinesisk nytår, er den vigtigste fest for den kinesiske befolkning.
Den begynder på den første dag i den første kinesiske månens måned (som regel er mellem januar og februar i det vestlige Kalender).

Ifølge traditioner og skikke, varer forårsfesten 15 dage med masser af festligheder og traditioner.
Under forårsfesten samles familien for at være sammen og for at vise respekt for de afdøde familiemedlemmer. Det er dem, der har skabt grundlaget for familiens lykke og velfærd. Så de levende arrangerer en festbanket - en weilu - hvor de afdødes ånder også bliver inviteret med, og hvor man sammen ønsker hinanden et godt nytår.

Første dag i det nye år bruges, ifølge gamle skikke, på at besøge familie, venner og naboer for at aflevere små gaver. Typisk er det små skåle med frugt, der udveksles, men til børn og ugifte, giver man små røde pakker med penge i. Formålet er at lægge gammelt nag bag sig og starte på en frisk i det nye år. Af andre ritualer gælder, at man hverken må feje, støvsuge eller vaske håret. Man skulle jo nødig vaske det nye års lykkebringende ånder ud med badevandet.

Al maden er symbolsk: Stegte ris viser, at man har det godt sammen, svinekød betyder rigdom, and signalerer lykke, fisk et langt liv og dumpling, en slags fyldte dejboller, symboliserer en lykkelig familie. Kagen Nian Gao bliver forberedt flere dage i forvejen, og jo højere den er, jo bedre bliver det følgende år.

Husene bliver dekoreret med små digte om lykke og med Narcissus-planter, for det betyder held, hvis de blomstrer under nytåret. Det gamle år bliver sendt af sted, og det nye år bliver budt velkommen med fyrværkeri, og alle døre og vinduer skal stå åbne, så det gamle år kan smutte ud.

Læs meget mere om den kinesiske  forårsfest og det kinesiske nytår