Slideshow

KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 07-Nov-2020    
  Art. 3.2
Den Forbudte By "Gu Gong"

Den Forbudte by, er et paladsanlæg, der under kejsertiden blev opbygget som et ”kinesisk æskesystem” der blev opdelt med en ydre by, en indre by, kejser byen og Den Forbudte By som var kejserens residens.

Beijing by kort

Den Forbudte By var igen opdelt i et ydre område som var det officielle område, hvor kejseren foretog sin handlinger, samt et indre område som var kejserens private område.
Læs mere om Den Forbudte By på nedenstående links

Men Den Forbudte By er også det største område der er bygget efter Feng Shui princippet. Hver detalje i paladskomplekset er blevet undersøgt og godkendt af de bedste Feng Shui præster af tiden

Den Forbudte By, var det kejserlige palads fra Ming-dynastiet til slutningen af Qing-dynastiet.
Ingen almindelige borger måtte betræde området deraf navnet den forbudte by, det kunne koste hoved at trænge ind i paladset.
Den Forbudte By er beliggende midt i Beijing, Kina, og nu huser Palads Museet.

Den Forbudte By måler 750 m fra øst til vest og 960m. fra nord til syd og dækker et areal på ca. 720.000 kvadratmeter.
Til sammenligning er Københavns Rådhusplads ca. 25.500 m2.

Den Forbudte By er omgivet af en mur der nogen steder kan være over 10 m. høj,
der siges at der er blevet brugt ca. 12 mill. blokke til at bygge muren og 20 mill. i paladsgårdene.
Blokkene have en gennemsnitsvægt på 24 kg.Den Forbudte By

Den Forbudte By har 800 bygninger og over 9000 rum. Ifølge kinesisk fortælling skulle der være 9.999½ rum, da Himlen står som den øverste guddom har 10.000 rum og da kejseren har titel af Himlens søn. (tianzi), må kejseren således ikke overgå Himlen og må derfor nøjes med de 9.999½ rum.

Tallet 9 blev også betragtet som et særligt magisk tal, især for kejsere, fordi 9 er den højeste værdi i ordenstal, og da ordet for ni på kinesisk udtales "jiu"', er det også enslydende for ordet lang (levetid).

Antallet af værelser har en yderligere betydning, fordi den forbudte by var på Jorden, var det umuligt at have 10.000 værelser, der så ville være i konflikt med antallet af værelser der findes i himlen, fordi antallet 10.000 symboliserer uendelighed.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Den forbudte By struktur, bygninger og farvevalg, er influeret af den gamle Ying og Yang teori , og de fem basis elementer: metal, træ, vand, ild og jord. Gul og rød er fremherskende farver i

Den Forbudte By, fordi det ifølge de fem-elementers teori, hvor gul repræsenterer centrum og står for jorden, oprindelsen for alle ting under solen.
Farven rød repræsenterer ild, og ild er kilden til lys. Disse to farver tilkendegiver at dette er stedet hvor kejseren residerer, den højeste værdighed og øverste autoritet og derfor: "verdens centrum ".

Derfor var røde mure og vægge, gule teglsten kendetegnet for kejserlig paladser og måtte ikke bruges andre steder, undtagen til dekorationer af altre og templer. Selv ikke kejserens prinser måtte bruge farverne på deres boliger.

Nogle af tagene i Den Forbudte By, har dog grønne eller sorte teglsten, fordi der kom kejseren aldrig. Andre bygninger har skiftet tage enten på grund af brand, eller ændring af bygningens funktion.
Farverne på husene i Beijing var også bestem af et hierarkisk farve klassesystem, hvor gul der jo var kejserens farve, var den øverste i systemet, derefter fulgte, rød, grøn, mørkegrøn, blå, sort og grå.

Så alt efter hvilken rang man havde, så bestemte det også farverne på husene også de indvendig i husene på vægge og lofter.

Den almindelige befolkning måtte kun bruge, sort, grå og hvid, således at kejserpaladset blev fremhævet.
I næsten 500 år, tjente det som hjemsted for kejserne og deres husstande samt den ceremonielle og politiske centrum for den kejserlige kinesiske regering.

Siden 1925, har Den Forbudte By været under opsyn af den Palace Museum, hvis omfattende samling af kunst og kulturgenstande blev bygget på de kejserlige samlinger af Ming og Qing dynastier.

En del af museets tidligere samling er nu placeret i National Palace Museum i Taipei på Taiwan.
Begge museer nedstammer fra samme institution, men blev delt efter den kinesiske borgerkrig.

Den Forbudte By blev erklæret en World Heritage Site i 1987, og er opført af UNESCO som den største samling af bevarede gamle træbygninger i verden.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap