KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 12-Dec-2020    
  Art. 4.13.

Det politiske samarbejde med Kina

Selv om der har været politiske relationer mellem Danmark og Kina siden 1674, er det dog først efter proklamationen af Den Kinesiske Folkerepublik i 1949, hvor Danmark var en af de første nationer til at optage diplomatiske forbindelser med Kina, at det politiske samarbejde har været mere regelmæssigt.

Som Kina har udviklet sig på forskellige områder, har samarbejdet mellem Danmark og Kina været præget af Kinas stigende integration i det internationale samfund, der har ført til en dialog på alle områder af fælles interesse. 

Nedenstående er en tidslinje der går tilbage til 1674 og viser nogle af de væsentlige højdepunkter i det politiske samarbejde.

Hyppige ministre besøg i Kina 
Dansk samkvem med Kina er kommet op i gear med mange danske ministerbesøg hvert år. 
Denne hjemmeside stopper derfor med at registrere minister besøg i Kina efter 2012.

2012
Statsministerbesøg nummer otte i Kina
Med statsminister Helle Thorning-Schmidts besøg i Kina i september 2012, fulgte andre danske ministre efter og der har siden hvert år, jævnlig været besøg i Kina af danske ministre.
Den kinesiske præsident Hu Jintaos besøgte i Danmark i juni 2012 skabte en ny fremdrift i Danmarks forhold til Kina.

Kina inklusive Hongkong er Danmarks vigtigste samhandelspartner uden for Europa.
Dansk samhandel med Kina har siden 2008 været større end samhandelen med USA.

I Danmark udgør eksporten mere end halvdelen af bruttonationalproduktet.
Eksporterhvervene sikrer ikke alene arbejdspladser i Danmark, men er også de erhverv der driver ny viden og innovation frem.

Danmark har teknologier og produkter, der efterspørges i Kina, men som også er i konkurrence med kinesiske og andre internationale producenter.
Det er inden for sektorer som energi, vandforsyning, byggeri, grøn teknolog, skibsfart, medicinalindustrien, fødevaresikkerhed og design. Mange danske regioner og kommuner har vigtige samarbejdsaftaler med kinesiske byer og provinser.
Samarbejdet inden for forskning, uddannelse og kultur vokser, og vi ser gerne en stigning i kinesiske investeringer i Danmark. 

2012
Den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt aflagde officielt besøg i Den Kinesiske Folkerepublik mandag den 9. september 2012. 
Det var hendes første besøg i Kina, siden hun tiltrådte som statsminister sidste år. 
Et centralt tema for besøget var dansk-kinesiske handelsmæssige forbindelser og kinesiske investeringer i Danmark.
Endvidere var det en opfølgning fra tidligere i år, da president Hu Jintao, var den første kinesiske præsident der besøgte Danmark.

Et besøg der gav en stor mulighed for at udvide dansk-kinesiske forbindelser yderligere. Imponerende aftaler og kontrakter blev underskrevet under den vellykkede besøg af president Hu Jintao og hans delegation på højt plan. 
Da statsminister Helle Thorning-Schmidt, ankom i Beijing, var der flere punkter på dagsordenen for dagen.
En åbningstale for de nye studerende på SDC, bilaterale møder samt fejring af det danske selskab Carlsbergs 150 års jubilæum i Kina.
Den kinesiske vice premiere minister Wang Qishan  og Helle Thorning-Schmidt
I løbet af dagen havde statsministeren også et bilateralt møde med vicepremierminister Wang Qishan. De udtrykte begge at man gerne ville se mange flere bilaterale møder mellem Danmark og Kina.

Under samtalen, sagde Wang Qishan til den medfølgende erhvervsdelegation, at det er nødvendigt, at de kommer til Kina ofte, hvis de ønsker at forstå den kinesiske kultur og fortolke de subtile detaljer, som den kinesiske kultur kan have.

2012
Den danske minister for handel og investering, Pia Olsen Dyhr, besøgte Kina
fra den 7. september til 11. september 2012. Med besøget fokuserede ministeren på at forbedre investeringer og handel samarbejdet mellem Kina og Danmark.

2012
København og Beijing underskriver søster by aftale
Den 26. juni 2012 underskrev borgmester i Beijing, Guo Jinlong, og overborgmester i København, Frank Jensen, en gensidig aftale mellem de to byer i Beijing City Hall.
Overborgmester Jensen understregede, at aftalen var et tegn på de gode relationer mellem Kina og Danmark:
"Vores to lande har stærke og venskabelige bånd, og jeg er meget beæret over, at Beijing har taget dette initiativ," siger overborgmester Frank Jensen. "Aftalen mellem Beijing og København passer godt ind i den nationale aftale om samarbejde mellem Kina og Danmark."Søsterby aftale

De to hovedstæder har fælles interesser inden for bæredygtig byudvikling. Søster By aftalen er at bidrage til at forbedre samarbejdet inden for bæredygtige løsninger, energieffektivitet, kultur, sundhed og videnskab.

Den 27. jun, holdt overborgmester Frank Jensen en tale på Beijing-forummet for bæredygtig udvikling af byer, samt på EU-konferencen "Bæredygtig Urbaniseringen Seminar", hvor danske og kinesiske beslutningstagere og iværksættere vil udveksle erfaringer om grønne løsninger i bymiljøer.

2012
Historisk kinesisk statsbesøg 
For første gang nogensinde besøgte en kinesisk præsident Danmark. 
Den kinesiske præsident Hu Jintao, der var på et tre dages statsbesøg i Danmark fra torsdag den 14. – 16. juni 2012 og er den første kinesiske statsoverhoved der har besøgt Danmark siden de to lande oprettede diplomatiske forbindelser for 62 år siden.

Præsident Hu var ledsaget af en stor delegation af mindste og andre centrale embedsmænd.
Dronning Margrethe og Prinsgemalen samt medlemmer af den kongelige familie mødte præsident Hu i Kastrup Lufthavn. 
Den kinesiske præsident Hu Jintao og hans kone Liu Yongqing, ledsaget af danske dronning Margrethe og Prins Henrik, på rundtur med Kongeskibet Dannebrog, den 15. juni 2012.
Den kinesiske præsident Hu Jintao og hans kone Liu Yongqing, ledsaget af danske dronning Margrethe og Prins Henrik, på rundtur med Kongeskibet Dannebrog, den 15. juni 2012

Dronningen og Prinsgemalen var værter for det kinesiske præsidentpar og for den statsbanket, der blev afholdt på Christiansborg Slot den 15. juni om aftenen.

Den 16. juni var der en politisk drøftelse mellem statsminister Helle Thorning-Schmidt og præsident Hu Jintao.
Drøftelsen fokuserede på det bilaterale samarbejde, herunder det omfattende strategiske partnerskab, som Danmark blandt få lande i Europa har indgået med Kina.
Hertil var der en række andre aktuelle emner, blandt andet relateret til international politik og økonomi.

Den kinesiske præsident udtalte, at han ville have indgående drøftelser med de danske ledere på at styrke samarbejdet og andre spørgsmål af fælles interesse.
I anledning af statsbesøget udtalte statsminister Helle Thorning-Schmidt før mødet:
statsminister Helle Thorning-Schmidt og præsident Hu Jintao
”Jeg ser meget frem til det historiske besøg af Kinas præsident Hu Jintao.
Kinas rolle og betydning for udviklingen i store dele af verden vokser hastigt i disse år. Både Danmark og Kina har meget at vinde ved et endnu tættere samarbejde, og jeg glæder mig til at drøfte, hvordan vi yderligere kan styrke vores Strategiske Partnerskab i både dybden og bredden.
Øget samhandel og økonomisk samarbejde kan bidrage til at fremme vækst og beskæftigelse i Danmark.
Særligt indenfor bæredygtighed, hvor Danmark har en række klare kompetencer, er der oplagte muligheder for at gøre endnu mere i fællesskab end vi allerede gør i dag - til gavn for det globale klima, vores miljø og økonomi.
Det - sammen med en række andre aktuelle internationale emner - ser regeringen og jeg meget frem til at drøfte nærmere med præsident Hu og hans delegation.”

2012
Kinesiske investorer varme på Danmark
Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr satte punktum for sin rejse i Kina som taler ved et arrangement i Beijing lørdag den 25-02-2012 for 600 potentielle kinesiske investorer. Hvor hun fortalte dem, hvorfor de skal investere i Danmark.

2012
Kinesiske investorer vælger Danmark
I skarp konkurrence med andre europæiske lande har en gruppe kinesiske investorer valgt Danmark som topdestination for deres investeringer.
En gruppe indflydelsesrige kinesiske investorer har stemt Danmark ind som et ud af tre lande i Europa, som gruppen vil bruge som base for en global ekspansion. Gruppen er en del af den nystiftede kinesiske Aigo Entrepreneur Alliance (AEA).
Cirka 25 kinesiske investorer, som blandt andet tæller den førende kinesiske forbruger-elektronikvirksomhed aigo, var på rundtur i Europa i december, hvor de ud over Danmark lagde vejen forbi Holland, Belgien og Storbritannien.
Efter rundrejsen besluttede investorerne sig for, at Danmark var et af de tre lande, de gerne vil åbne fælles hovedkontorer i samt anbefale alliancens øvrige knap 500 medlemmer at investere i.

2011
Regeringen styrker design- og arkitekturindsatsen i Asien
Et nyt design- og arkitekturkonsortium skal øge kendskabet til dansk design og arkitektur på de nye vækstmarkeder.
Blandt konsortiets første opgaver er at sikre et succesfuldt dansk partnerskab med Hongkong Business of Design Week til næste år. Den 26. november åbnnede handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr det danske Innovationscenter i Hongkong.

2011
Udenrigsminister Villy Søvndal vært for den kinesiske udenrigsminister Yang Jiechi
Udenrigsminister Villy Søvndal var den 19-10-2011 vært for den kinesiske udenrigsminister Yang Jiechi, der - som den første kinesiske udenrigsminister i 11 år - er på officielt besøg i Danmark.
De to udenrigsministre holdt kort tid efter Yangs ankomst til Danmark et længere møde i Eigtveds Pakhus efterfulgt af et pressemøde og en officiel middag. Under mødet mellem de to ministre drøftedes en lang række nationale og internationale emner.

Udenrigsminister Villy Søvndal udtaler i den forbindelse: "Det er en glæde for mig at tage imod min kinesiske kollega Yang Jiechi i København så hurtigt efter regeringens tiltrædelse. I sidste uge aflagde jeg besøg hos gamle partnere i Norden.
Og det er meget passende, at vi umiddelbart herefter har besøg af en af Danmarks ældste partnere i Østen.
Kina har over de sidste 30 år gennemgået en rivende udvikling. Flere hundrede millioner kinesere er blevet løftet ud af fattigdom, og den kinesiske økonomi er i dag en af de helt store vækstmotorer i verdenen. Det fortjener både vor anerkendelse og vor respekt".

2010
Kinas handelsminister kom med en stor delegation til Danmark
Den kinesiske minister for udenrigshandel, Chen Deming, aflagde den 16.-18. maj 2010 officielt besøg i Danmark. Ministeren stod i spidsen for en delegation på hele 107 førende kinesiske virksomheder.
Besøget fra det kinesiske ministerium for udenrigshandel, ”MOFCOM”, var en direkte opfølgning på statsminister Lars Løkke Rasmussens besøg i Kina i april 2010.
Her havde statsministeren bilaterale samtaler med premierminister Wen Jiabao, der over for statsministeren tilkendegav, at Kina ønskede at styrke handels- og investeringssamarbejdet med Danmark

2010
60 års diplomatiske relationer mellem Danmark og Kina
I 2010 fejrer Danmark og Kina 60 års jubilæum for diplomatiske relationer mellem de to lande. Danmark sender statuen af Den Lille Havfrue til Shanghai, hvor hun vil være hovedattraktionen i Danmarks pavillon på Verdensudstillingen EXPO 2010.

2010
Danmark og Kina fejre 60 års diplomatiske relationer
11. maj 2010 markeredes 60-års jubilæet for etableringen af diplomatiske relationer mellem Danmark og Folkerepublikken Kina. Jubilæet blev fejret med en stor reception på den danske ambassade i Beijing.
Blandt gæsterne var Udenrigsministeriets departementschef, Claus Grube, Kinas viceudenrigsminister Fu Ying og en række tidligere kinesiske ambassadører i Danmark.
Den kinesiske ambassade i København fejrer i dag ligeledes 60-året for diplomatiske relationer, med deltagelse af udenrigsminister Lene Espersen. Senere samme dag er udenrigsministeren vært for en stor reception i Udenrigsministeriet.

2010
Den Lille Havfrue i Kina
Den Lille Havfrue, som normalt holder til på Langelinie i København, har gjort sin entre i maj måned på verdensudstillingen i Shanghai, hvor den skal være centrum for den danske pavillon på Expo 2010.
Efter at have forladt Danmark for første gang siden 1913 er Den Lille Havfrue kommet i internationalt rampelys ved åbningen af verdensudstillingen Expo i den kinesiske storby Shanghai. Statuen skal pryde verdensudstillingens danske pavillon, der bærer navnet Welfairytales.
Titlen er et ordspil på Welfare (velfærd) og Fairytales (eventyr), som skal symbolisere Danmark ved udstillingen. Statuen bliver i Kina til november.

2010
Nordic Lighthouse i Shanghai indvies
Et nyt initiativ, der præsenterer nordisk livsstil, blev lanceret i Shanghai den 13. maj 2010. Nordic Lighthouse er en nyrenoveret lagerbygning ved Huangpu River i Shanghai, der samler nordiske og kinesiske brands gennem udstillinger, arrangementer og workshops. Nordic Lighthouse blev officielt med en stor åbningsceremoni med deltagelse af Udenrigsministeriets departementschef Claus Grube, Danmarks ambassadør i Kina Jeppe Tranholm-Mikkelsen, Yangpu-distriktets borgmester Jin Xingming samt ledere af en række nordiske og kinesiske virksomheder. 
”Nordic Lighthouse symboliserer det stærke samarbejde mellem Kina og de nordiske lande indenfor handel, kultur og innovation. Målet er at skabe en supplerende platform under Verdensudstillingen EXPO 2010, hvor nordiske brands og nordisk design og livsstil kan vises frem til den kinesiske befolkning, der har gratis adgang til Nordic Lighthouse”, sagde Udenrigsministeriets departementschef Claus Grube i sin tale. 
Nordic Lighthouse styrker dansk-kinesisk samarbejde inden for handel, kultur og innovation Det danske generalkonsulat i Shanghai er den drivende kraft bag Nordic Lighthouse, der er blevet etableret i forbindelse med Verdensudstillingen. Alle skandinaviske lande deltager i projektet og mere end 60 skandinaviske virksomheder og sponsorer står klar til at byde Verdensudstillingens gæster indenfor i et hus med en gennemført skandinavisk livsstil. 

2010
Statsminister Lars Løkke Rasmussen i Kina 
Et af hovedformålet med hans besøg i Beijing er at vise, at forholdet mellem Danmark og Kina er tilbage på sporet efter et turbulent år i 2009 med statsministerens møde med Dalai Lama i maj sidste år, der havde udløst vrede.
Samtet vanskeligt COP15-møde før jul, hvor de begge fik international kritik for deres optræden og hvor kineserne kritiserede det danske formandskab skarpt.

Inden topmødet fik Danmark rettet op på forholdet til Kina, da Danmark kom med en erklæring om at ville modsætte sig Tibets selvstændighed og understregde Danmarks opfattelse af, at Tibet er en del af Kina..  

"Det er jo en kendt sag, at der har været en nedkøling,« siger statsministeren om forholdet mellem Danmark og Kina, »men det er lige så klart, at mit besøg her i Kina afspejler, at den nedkøling er bragt til ophør, og vi har gode, positive relationer."

Lars Løkke Rasmussens besøg i 2010 bekræftede Danmarks samarbejde med Kina .
Mandag den 12. april mødes statsministeren med Kinas premierminister Wen Jiabao i Folkets Store Hal.

Fornyet økonomisk vækst oven på finanskrisen, gennemførelsen af Copenhagen Accord og vejen frem mod COP16 i Mexico, såvel som udenrigs- og sikkerhedspolitik vil være centrale emner i drøftelserne.

Statsministeren samtaler vil bygge på den strategiske partnerskabsaftale, der blev indgået mellem Danmark og Kina i 2008.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

2010
HKH Prins Henrik besøger Expo i Shanghai
Fra 26. til 28. august afholder Danish-Chinese Business Forum tre seminarer i den danske pavillon på EXPO-udstillingen i Shanghai. Protektor for Danish-Chinese Business Forum , HKH Prins Henrik, deltager.

2010
Kronprins Frederik fejre Danmarksdagen på Verdensudstillingen i Shanghai
Under overskriften ”Dialog” blev Danmarksdagen fejret på Verdensudstillingen i Shanghai den 29. juni. Kronprins Frederik og økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen var blandt de deltagende gæster. 

Prominente danske gæster, såsom HKH Kronprins Frederik og økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen var i Shanghai for at deltage i fejringen af Danmarksdagen på Verdensudstillingen EXPO 2010 i Shanghai den 29. juni.

Fra morgenstunden deltog Kronprinsen og ministeren i åbningsceremonien ved EXPO Center, hvor vicepartisekretær Yin Yi Cui bød velkommen og hvor Københavns Drengekor sang traditionelle danske sange. 
Senere besøgte delegationen Kinas, Englands og Danmarks pavillon samt Odenses særlige pavillon, der er placeret i området “Urban Best Practice”. 
I løbet af dagen kunne gæster på Verdensudstillingen opleve forskellige, danske kulturelle optrædender.
Blandt dem var Ingrid Kristensens Danseteater, percussion-gruppen ”Percurama” og de talentfulde unge gymnaster og akrobater i Vejle Spring Team. 
Om eftermiddagen blev der afholdt reception i den danske pavillon, hvor de inviterede gæster bl.a. var til modeshow, arrangeret af Kopenhagen Fur, verdens største pelsauktionshus. 
Danmarksdagen sluttede med en storslået gallakoncert forestået af Lars Hannibal.
Her oplevede de inviterede gæster nogle af de bedste danske og kinesiske kunstnere en koncert bestående af tre klassiske kunstarter; musik, ballet og sang. Blandt de optrædende var trompetisten Palle Mikkelborg, blokfløjtevirtuosen Michala Petri og Shanghais berømte symfoniorkester.

2010
Kronprins Frederik udnævner kinesisk professor til Ridder af Dannebrogsordenen
Ved en særlig reception i den danske pavillon på Verdensudstillingen i Shanghai den 29. juni 2010, blev den kinesiske oversætter og professor Shi Qine udnævnt til Ridder af Dannebrogsordenen. 
Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik forestod tildelingen af Ridderkorset på vegne af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II. Professor Shi Qine modtog ordenen for sit mangeårige engagement i oversættelsen af dansk litteratur til kinesisk, senest eksemplificeret ved nyudgivelsen af H.C. Andersens samlede værker.

2010
Miljøminister Karen Ellemann i Kina
Danmarks miljøminister, Karen Ellemann, aflagde et fem-dages besøg i Kina i perioden den 21.-25. juni 2010, og besøgte Beijing, Tianjin, Chongqing og Shanghai.
Ministeren mødtes bl.a. med Kinas minister for vandressourcer for at underskrive samarbejdsaftale. 
Miljøminister Karen Ellemann underskrev en dansk-kinesisk samarbejdsaftale om beskyttelse af vandressourcer.
Ministeren mødtes med Kinas minister for vandressourcer, Chen Lei, tirsdag den 22. juni for at underskrive et Memorandum of Understanding (MoU) og drøfte implementering af den nye aftale.

2010
Danmark og Kina indgår ny aftale om fødevarer
Den danske fødevareminister Henrik Høegh mødtes den 30/8 2010 med sin kinesiske kollega, Vice-minister Pu Changcheng for, at drøfte bl.a. fødevaresikkerhed samt Danmark og Kinas handel med svinekød. 
Den danske minister og den kinesiske Vice-minister mødtes i Shanghai for at diskutere muligheden for at åbne det kinesiske marked yderligere for handel med udenlandsk svinekød. Svinekød er en af Danmarks største eksportvarer, og en sådan aftale vil øge danske eksportmuligheder til Kina. 
Desuden åbnede den danske, kinesiske og finske minister en konference om fødevaresikkerhed i Shanghai.

2008
Danmark's strategiske partnerskab med Kina
I forbindelse med den danske statsminister Anders Fogh Rasmussens besøg i Kina den 20.-25 oktober 2008, Danmark og Kina ind i en omfattende strategisk partnerskab. Dette partnerskab sætter tonen for det fremtidige samarbejde mellem Danmark og Kina.

2007
Miljø samarbejdsaftale
På miljøområdet underskrev den danske og den kinesiske miljøminister i september 2007 en ny samarbejdsaftale, der skal styrke samarbejdet mellem danske og kinesiske aktører. Indsatsen for et bedre samspil mellem danske og kinesiske aktører på miljøområdet indgår også i regeringens handlingsplan for miljøeffektiv teknologi fra sommeren 2007.
Her er særligt fokus på et kommercielt baseret samspil inkl. danske virksomheders salg af miljøteknologi på det kinesiske marked.

2006
Politisk dialog og samarbejde 
Danmark ønsker at udvikle et omfattende partnerskab med Kina, som skal udmønte sig i regelmæssig og øget besøgsudveksling på højt niveau samt styrke og bidrage til koordineringen af samarbejdet indenfor den brede vifte af områder, hvor Kina og Danmark har fælles interesser.
Udenrigspolitisk ønsker Danmark at understøtte Kinas udvikling som en konstruktiv og ansvarlig stormagt i det internationale samfund. Indenfor global sikkerhed er det en afgørende forudsætning for et effektivt multilateralt samarbejde.

Kina spiller en stigende rolle i en lang række internationale sammenhænge såvel politisk som økonomisk, og det er derfor vigtigt, at Kina på konstruktiv vis integreres i et internationalt forpligtende samarbejde. Kina har styrket sit engagement i regionale asiatiske samarbejdsorganisationer og er også aktiv i ASEM samarbejdet. Danmark skal bidrage til, at denne udvikling fortsættes. Partnerskabet bliver fokuseret på følgende hovedområder: 
. Politisk dialog og samarbejde
. Klima-, energi- og miljøsamarbejde
. Forskning, innovation og uddannelse
. Kommercielle relationer herunder handel og investeringer 
. Tiltrækning af arbejdskraft
. Kultur og turisme 

2006
Politisk dialog og samarbejde 
Danmark ønsker at udvikle et omfattende partnerskab med Kina, som skal udmønte sig i regelmæssig og øget besøgsudveksling på højt niveau samt styrke og bidrage til koordineringen af samarbejdet indenfor den brede vifte af områder, hvor Kina og Danmark har fælles interesser.
Udenrigspolitisk ønsker Danmark at understøtte Kinas udvikling som en konstruktiv og ansvarlig stormagt i det internationale samfund. Indenfor global sikkerhed er det en afgørende forudsætning for et effektivt multilateralt samarbejde.

Kina spiller en stigende rolle i en lang række internationale sammenhænge såvel politisk som økonomisk, og det er derfor vigtigt, at Kina på konstruktiv vis integreres i et internationalt forpligtende samarbejde.
Kina har styrket sit engagement i regionale asiatiske samarbejdsorganisationer og er også aktiv i ASEM samarbejdet. Danmark skal bidrage til, at denne udvikling fortsættes. 
Udenrigsminister Per Stig Møller møder premierminister Wen Jiabao den 12. maj 2006

2004
Anders Fogh Rasmussen i Kina 
I februar 2004 besøgte statsminister Anders Fogh Rasmussen Kina.
Statsministeren havde under sit besøg politiske samtaler med både Kinas præsident Hu Jintao og premierminister Wen Jiabao. Statsministeren var under besøget ledsaget af en dansk erhvervsdelegation.

2002
Danmark-Kina topmøde den 24.-25. september
Efter afslutningen på EU/Kina-topmødet den 24. september var der et topmøde mellem Danmark og Kina.
Topmødet indledtes med en officiel velkomstbanket på Christiansborg om aftenen den 24. hvor statsministerparret var værter.
Den 25. september var der politiske samtaler mellem statsministeren og den kinesiske premierminister Zhu Rongji kl. 09:30-10:30 i Statsministeriet, Egetræssalen.

2002
Statsminister Anders Fogh Rasmussen var vært for det 5. EU-Kina-topmøde den 24. september 2002 
Den 24. september 2002 blev der afholdt i København det femte topmøde mellem EU og Kina. Statsminister Anders Fogh Rasmussen havde inviteret den kinesiske premierminister Zhu Rongji til at drøfte udviklingen i Kina og EU, aktuelle udenrigspolitiske emner og økonomiske forbindelser.

Statsministeren udtalte i anledning af mødet: ”Det gode forhold mellem EU og Kina er stadig er under udvikling.
Men vi har en veludviklet dialog om mange emner og på forskellige niveauer.
Forholdet er modnet, således at den politiske dialog om internationale emner af gensidig interesse nu indtager en central rolle, samtidig med at det er positivt, at man kan drøfte emner, som EU og Kina ikke ser ens på.
Dette gælder f.eks. et emne som menneskerettigheder.
På mødet skal vi bl.a. drøfte kampen mod terrorisme, ikke-spredning af atomvåben og bekæmpelse af illegal migration.
En række regionale konflikter vil også blive berørt, herunder Mellemøsten, Indien/Pakistan, Afghanistan og Den koreanske Halvø.
Vi vil naturligvis også drøfte handel og investeringer.
Blandt mødets konkrete resultater forventes afslutning på forhandlingerne om en søfartsaftale og indledning af forhandlinger om en turismefremmeaftale, der bl.a. indeholder elementer, som kan bidrage til bekæmpelse af illegal migration.”

2000
Statsministeren Poul Nyrup Rasmussen mødtes med Dalai Lama
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen mødtes med Dalai Lama søndag den 21. maj 2000. Mødet fandt sted kl. 08.00 – 8.40 i Kongeværelset i Københavns Lufthavn.

2000
Poul Nyrup Rasmussen i Kina
I maj 2000 mødte statsminister Poul Nyrup Rasmussen Kinas præsident Jiang Zemin i Kina

1989
Danske sanktioner mod Kina
Natten til 4.6.1989 blev kinesiske soldater sat ind mod studenterdemostrationerne på Den Himmelske Fredsplad Tiananmen i Beijing. Mange civile blev dræbt på Tiananmen, og et ukendt antal mennesker såret.
Begivenhederne udløste international kritik og sanktioner mod Kina.
Danmark indførte nedenstående sanktioner over for Kina sammen med de øvrige EU-partnere jvf. konklusionerne fra Det Europæiske Råd den 26.- 27. juni 1989.
Rejse spørgsmålet om menneskerettigheder i Kina i relevante internationale fora, søge adgang for uafhængige observatører til at overvære retssager og besøge fængsler.
• afbrydelse af militært samarbejde og indførelse af en våbenembargo
• suspension af bilaterale besøg på ministerniveau 
• udskydelse af nye samarbejdsprojekter
• begrænsning af samarbejdsprogrammer på det kulturelle, videnskabelige og tekniske område
• forlængelse af visa til kinesiske studerende, som måtte ønske det

Kina svarede igen ved at nedkøle de økonomiske forbindelser til Danmark, hvilket skadede en del eksportvirksomheder.
De internationale sanktioner blev dog lempet igen i løbet af 1990-92.

2008
Danmark's strategiske partnerskab med Kina
I forbindelse med den danske statsminister Anders Fogh Rasmussens besøg i Kina den 20.-25 oktober 2008, Danmark og Kina ind i en omfattende strategisk partnerskab.
Dette partnerskab sætter tonen for det fremtidige samarbejde mellem Danmark og Kina.

2007
Miljø samarbejdsaftale
På miljøområdet underskrev den danske og den kinesiske miljøminister i september 2007 en ny samarbejdsaftale, der skal styrke samarbejdet mellem danske og kinesiske aktører. Indsatsen for et bedre samspil mellem danske og kinesiske aktører på miljøområdet indgår også i regeringens handlingsplan for miljøeffektiv teknologi fra sommeren 2007.
Her er særligt fokus på et kommercielt baseret samspil inkl. danske virksomheders salg af miljøteknologi på det kinesiske marked.

2006
Politisk dialog og samarbejde 
Danmark ønsker at udvikle et omfattende partnerskab med Kina, som skal udmønte sig i regelmæssig og øget besøgsudveksling på højt niveau samt styrke og bidrage til koordineringen af samarbejdet indenfor den brede vifte af områder, hvor Kina og Danmark har fælles interesser. Udenrigspolitisk ønsker Danmark at understøtte Kinas udvikling som en konstruktiv og ansvarlig stormagt i det internationale samfund.
Indenfor global sikkerhed er det en afgørende forudsætning for et effektivt multilateralt samarbejde.
Kina spiller en stigende rolle i en lang række internationale sammenhænge såvel politisk som økonomisk, og det er derfor vigtigt, at Kina på konstruktiv vis integreres i et internationalt forpligtende samarbejde.
Kina har styrket sit engagement i regionale asiatiske samarbejdsorganisationer og er også aktiv i ASEM samarbejdet.
Danmark skal bidrage til, at denne udvikling fortsættes. Partnerskabet bliver fokuseret på følgende hovedområder: 
. Politisk dialog og samarbejde
. Klima-, energi- og miljøsamarbejde
. Forskning, innovation og uddannelse
. Kommercielle relationer herunder handel og investeringer 
. Tiltrækning af arbejdskraft
. Kultur og turisme 

2006
Politisk dialog og samarbejde 
Danmark ønsker at udvikle et omfattende partnerskab med Kina, som skal udmønte sig i regelmæssig og øget besøgsudveksling på højt niveau samt styrke og bidrage til koordineringen af samarbejdet indenfor den brede vifte af områder, hvor Kina og Danmark har fælles interesser. Udenrigspolitisk ønsker Danmark at understøtte Kinas udvikling som en konstruktiv og ansvarlig stormagt i det internationale samfund. I
ndenfor global sikkerhed er det en afgørende forudsætning for et effektivt multilateralt samarbejde. Kina spiller en stigende rolle i en lang række internationale sammenhænge såvel politisk som økonomisk, og det er derfor vigtigt, at Kina på konstruktiv vis integreres i et internationalt forpligtende samarbejde.
Kina har styrket sit engagement i regionale asiatiske samarbejdsorganisationer og er også aktiv i ASEM samarbejdet. Danmark skal bidrage til, at denne udvikling fortsættes. 
Udenrigsminister Per Stig Møller møder premierminister Wen Jiabao den 12. maj 2006

2004
Anders Fogh Rasmussen i Kina 
I februar 2004 besøgte statsminister Anders Fogh Rasmussen Kina.
Statsministeren havde under sit besøg politiske samtaler med både Kinas præsident Hu Jintao og premierminister Wen Jiabao. Statsministeren var under besøget ledsaget af en dansk erhvervsdelegation.

2002
Danmark-Kina topmøde den 24.-25. september
Efter afslutningen på EU/Kina-topmødet den 24. september var der et topmøde mellem Danmark og Kina.
Topmødet indledtes med en officiel velkomstbanket på Christiansborg om aftenen den 24. hvor statsministerparret var værter.
Den 25. september var der politiske samtaler mellem statsministeren og den kinesiske premierminister Zhu Rongji kl. 09:30-10:30 i Statsministeriet, Egetræssalen.

2002
Statsminister Anders Fogh Rasmussen var vært for det 5. EU-Kina-topmøde den 24. september 2002 
Den 24. september 2002 blev der afholdt i København det femte topmøde mellem EU og Kina. Statsminister Anders Fogh Rasmussen havde inviteret den kinesiske premierminister Zhu Rongji til at drøfte udviklingen i Kina og EU, aktuelle udenrigspolitiske emner og økonomiske forbindelser.
Statsministeren udtalte i anledning af mødet: ”Det gode forhold mellem EU og Kina er stadig er under udvikling.
Men vi har en veludviklet dialog om mange emner og på forskellige niveauer.
Forholdet er modnet, således at den politiske dialog om internationale emner af gensidig interesse nu indtager en central rolle, samtidig med at det er positivt, at man kan drøfte emner, som EU og Kina ikke ser ens på. Dette gælder f.eks. et emne som menneskerettigheder.
På mødet skal vi bl.a. drøfte kampen mod terrorisme, ikke-spredning af atomvåben og bekæmpelse af illegal migration. En række regionale konflikter vil også blive berørt, herunder Mellemøsten, Indien/Pakistan, Afghanistan og Den koreanske Halvø.
Vi vil naturligvis også drøfte handel og investeringer.
Blandt mødets konkrete resultater forventes afslutning på forhandlingerne om en søfartsaftale og indledning af forhandlinger om en turismefremmeaftale, der bl.a. indeholder elementer, som kan bidrage til bekæmpelse af illegal migration.”

2000
Statsministeren Poul Nyrup Rasmussen mødtes med Dalai Lama
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen mødtes med Dalai Lama søndag den 21. maj 2000. Mødet fandt sted kl. 08.00 – 8.40 i Kongeværelset i Københavns Lufthavn.

2000


Poul Nyrup Rasmussen i Kina
I maj 2000 mødte statsminister Poul Nyrup Rasmussen Kinas præsident Jiang Zemin i Kina

1989
Danske sanktioner mod Kina
Natten til 4.6.1989 blev kinesiske soldater sat ind mod studenterdemostrationerne på Den Himmelske Fredsplad Tiananmen i Beijing. Mange civile blev dræbt på Tiananmen, og et ukendt antal mennesker såret. Begivenhederne udløste international kritik og sanktioner mod Kina.
Danmark indførte nedenstående sanktioner over for Kina sammen med de øvrige EU-partnere jvf. konklusionerne fra Det Europæiske Råd den 26.- 27. juni 1989.
• Rejse spørgsmålet om menneskerettigheder i Kina i relevante internationale fora, søge adgang for uafhængige observatører til at overvære retssager og besøge fængsler.
• afbrydelse af militært samarbejde og indførelse af en våbenembargo
• suspension af bilaterale besøg på ministerniveau 
• udskydelse af nye samarbejdsprojekter
• begrænsning af samarbejdsprogrammer på det kulturelle, videnskabelige og tekniske område
• forlængelse af visa til kinesiske studerende, som måtte ønske det
Kina svarede igen ved at nedkøle de økonomiske forbindelser til Danmark, hvilket skadede en del eksportvirksomheder.
De internationale sanktioner blev dog lempet igen i løbet af 1990-92.

1986
Poul Schlüter i Kina
I februar 1986 besøgte statsminister Poul Schlüter Kina og mødtes med Deng Xiaoping i Beijing

1981
Anker Jørgensen i Kina
I oktober 1981 mødtes statsminister Anker Jørgensen med Deng Xiaoping i Beijing

1979
Droning Magrethe i Kina
Som det første kongelige overhoved indleder dronning Margrethe og prins Henrik 12. september 1979 et 10 dages statsbesøg i Kina. 
Regentparret var en del rundt i de ti dage, besøget varede, og så både erhverv og kultur.
Den forbudte By fik besøg, og Margrethe og Henrik var på den kinesiske mur.

1978
Officielle kinesiske besøg i Danmark 
I 1978 Kinas vicepremierminister Gu Mu aflagde et officielt besøg til Danmark sammen med en stor kinesisk business-delegation. Under besøget Gu Mu blev modtaget af den danske dronning.
Siden da har Danmark modtaget besøg fra en lang række højtstående kinesiske ministre og delegationer.

1974
Danmark opsiger vareudvekslings- og betalingsaftalen 
I 1974 opsagde Danmark vareudvekslings- og betalingsaftalen af 1957 under hensyn til vore forpligtelser som medlem af EF.
Opsigelsen skete i forståelse med kineserne, som allerede da var i fuld bevægelse henimod EF.
Aftalen afløstes af en skibsfartsoverenskomst, som blev undertegnet i Beijing i oktober 1974 af Poul Hartling og Deng Xiaoping under førstnævntes officielle besøg, samt af en uformel samarbejdsaftale.

1974
Poul Hartling møder Formand Mao Zedong
I 1974 var Danmark's statsminister Poul Hartling, som en af de allerførste vestlige regeringschefer inviteret på officielt besøg i Folkerepublikken Kina. Under besøget den danske statsminister havde møder med Kinas leder, Mao Zedong, premierminister Zhou Enlai og vicepremierminister Deng Xiaoping.

1973
Udenrigsminister K.B. Andersen besøger Kina
I maj 1973 undertegnede K.B. Andersen under det første officielle danske udenrigsministerbesøg i Kina en luftfartsaftale. 
Den 18. maj 1973 undertegnedes i Peking en civil luftfartsoverenskomst mellem Danmark og Folkerepublikken Kina.
Overenskomsten med dertil hørende tillæg og brevveksling har følgende ordlyd 
CIVIL LUFTFARTSOVERENSKOMST MELLEM KONGERIGET DANMARKS REGERING OG FOLKEREPUBLIKKEN KINAS REGERING 
Kongeriget Danmarks regering og Folkerepublikken Kinas regering er med henblik på at fremme de venskabelige forbindelser mellem Danmarks og Kinas folk, at udvikle de indbyrdes forbindelser mellem de to lande på luftfartens område i overensstemmelse med principperne om gensidig respekt for uafhængighed og suverænitet, ikke-indblanding i hinandens interne anliggender ligeberettigelse og gensidig fordel såvel som venskabeligt samarbejde, samt med henblik på etablering og drift af regelmæssig lufttrafik mellem og ud over deres respektive territorier kommet overens om følgende: Bekendtgørelse af luftfartsoverenskomst af 18. maj 1973 med Folkerepublikken Kina.
(indholdet af bekendtgørelsen er udeladt her)

1971
Folkerepublikken Kina i FN
Danmark stemte for da FN med stemmerne 76 for og 35 imod, valgte på Generalforsamlingen den 25. oktober 1971at optage Folkerepublikken Kina som den legitime repræsentant for Kina i FN og tilhørende organisationer.
Republikken Kina (Taiwan Formosa) blev derved ekskluderet fra FN

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce

1924
Henrik Kauffmann
Henrik Kaufmann (1888-1963 var Danmarks udsending i Kina fra 1924 til 1932. I 1928 forhandlede og underskrev Kaufmann en traktat for venskab og handel mellem Kina og Danmark.

1863
Valdemar Rudolf Raasløff
Valdemar Rudolf Raasløff (1815-1883). Dansk general, diplomat og krigsminister, kom til Tianjin i 1863 for at forhandle første formelle traktat mellem Danmark og Kina.
Raasløff kom igen til Kina i 1875 for at støtte de igangværende bestræbelser for Store Nord Telegraf kompagni at forhandle rettigheder til at føre telegraflinier over det kinesiske fastland.

1730
Kronprins Christian sejler til Kanton 
Det første skridt til en regelmæssig handelsforbindelse mellem Kina og Danmark blev taget i oktober 1730 med udsendelsen af fregatten 'Kronprins Christian' der skulle sejle til Kanton (Gu-angzhou) i Sydkina. Initiativet hertil var i første omgang privat, idet det gamle Dansk Ostindisk Kompagni, der havde monopol på såvel Ostindien som Kinahandlen måtte lukke, og opgav i april 1729 sine oktroj rettigheder.
En række private investorer fik rejst en kapital, så de var i stand til at få udrustet et handelsskib, som blev udsendt.

1674
Dansk-kinesiske politiske forbindelser
De officielle kontakter mellem Kina og Danmark startede i 1674 hvor skibet Fortuna blev sendt af sted fra København til Fjernøsten.
I forbindelse denne rejse udfærdigede Kong Christian den 5. et brev til Kinas kejser Kangxi, hvori han ytrede ønske om, at venskabet mellem to så fjerne riger som Kina og Danmark, bedst kunne skabes gennem skibsfart og handel.
Siden har der mere eller mindre, såvel direkte og indirekte været officielle forbindelser.

Det danske politiske samarbejde med Kina
Selv om der har været politiske relationer mellem Danmark og Kina siden 1674, er det dog først efter proklamationen af Den kinesiske Folkerepublik i 1949, hvor Danmark var en af de første nationer til at optage diplomatiske forbindelser med Kina, at det politiske samarbejde har været mere regelmæssigt.
En tidslinje der går fra i dag og tilbage til 1674 og viser nogle af de væsentlige højdepunkter i det politiske samarbejde.Andre artikler om Danmark - Kina:


Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap