KINA-PORTAL.DK
Indgangsportal til kinesisk samfund, historie, kultur og meget mere

Kina portal
Loading
Traditionel Kinesisk Astrologi Det kinesiske horoskop Dit personlige kinesiske horoskop De 12 kinesiske dyretegn  De fem elementer
De Fire Søjler ( Ba Zi) De fem elementer Ascendanten Almanak Trigram/Hexagram Yin og Yang
 
Den kinesiske Lunarsolar-kalender, YinYang Li (Måne-Sol kalender)
Den kinesiske kalender, er ikke som mange tror en månekalender, men er en måne-solkalender der er baseret på Lunarsolaråret. Den traditionelle kinesiske kalender blev faktisk kaldt YinYangLi, der betyder måne-sol-kalender, denne kalender var hovedsagligt baseret på månens cyklus, således at den første dag i en måned altid falder sammen med nymåne og den midterste dag altid indtræffer ved fuldmåne. Hver måned kommer på denne måde til at indeholde 29 eller 30 dage, og da et kinesiske kalenderår består af tolv af disse måne-måneder, blev året en halv snes dage kortere end jordens kredsløb omkring solen. For at udligne det årlige underskud af dage, indskyder man derfor hvert andet eller tredje år en ekstra måned (29 dage). Når det er cirka, er det fordi, at en skudmåne hvert tredje år ikke vil passe helt ind i systemet, man har derfor et system med 7 skudår i en 19 års cyklus. Et kinesisk år kan derfor være på enten 353, 354, eller 355 dage, og skudår på 383, 384 eller 385 dage. F.eks. var år 2001 ”Slangens år” således et skudår, hvor den 4. måned blev dubleret med en ekstra måned, og året var på 383 dage.
Da Kina hovedsagelig var et agerbrugsland, var måne-solkalenderen ikke tilstrækkelig nøjagtig til, at bonden kunne tilrettelægge årstidernes forskellige markarbejder. Man inddelte derfor året i 12 årstider (solterminer), kaldet Jie Qi som igen blev opdelt i 24 årstider, en termin for hver femtende dag året igennem. Jie Qi var baseret på beregninger af Jordens kredsløb omkring Solen, hvor det nøjagtige tidspunkt for hver termins begyndelse var angivet.