KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 10-Feb-2020
 Art. 5

Kinesisk astronomi


Astronomi i Kina har en lang historie, der starter under Shang-dynastiet (kinesisk bronzealder), har en oprindelse i den religiøse, mytologiske, kosmologiske, kalendariske og astrologiske tro og praksis fra forhistorien.

I vestlig forstand er astronomien baseret på den naturvidenskabelige metoder, og tjente som grundlag for et kalendersystem.  
Astrologiens stjernetydning forsøger astrologerne at forklare og forudsige hændelser i menneskers liv.

Den kinesiske astronomi er uadskillelig fra astrologi.
Selv om den oprindelige astronomi var at kortlægge himmellegemernes bevægelser og astronomi var at undervise tid ved at observere billeder, da den litterære viden om astronomi gradvist dannede grundlaget for kongedømme, og de primitive religiøse ideer, der var påvirket af astronomi, blev til, blev den enkle astrologiske tanke til

Derfor har ændringen af ​​himmelske fænomener reel betydning for virkningen af ​​det menneskelige samfund.
Kinesisk astronomi danner et meget komplekst mønster, hvor der ikke er en klar opdeling af astronomi, astrologi, mytologi, filosofi og religion.

Kinesisk astronomi historie
Da den kinesiskes tradition pålagde, at herskerne i Kina, først konger og senere kejsere, skulle modtage deres politiske mandat fra himlen, blev astronomi tidligt i den kinesiske historie en dominerende videnskab i Kina.
De politiske magthavers hovedansvar var at holde Jorden i total harmoni med himlen.
Denne forpligtelse blev kaldt 'himmelens mandat', og kongen eller kejseren selv blev kaldt Tian Zi 天子, himmelens søn.

For at markere tidens gang og årstiderne brugte kineserne primært orienteringen af stjernebilledet Karlsvognen i forhold til Nordstjernen i den tidlige aften.

 

Annonce
         Artikel fortsætter efter Annonce

De kinesiske astronomers hovedopgave var, ved hjælp af himmellegemerne bevægelser, at kortlægge tiden, at meddele den første dag i hver måned og forudsige måneformørkelser. Hvis de var forkert i deres forudsigelser, kunne de blive halshugget!

Astronomi dannede grundlaget for at man blev i stand til ved hjælp af himmellegemernes positioner, at forudsige eller at spå, om det var et godt eller dårligt tidspunkt til f.eks. at så og høste afgrøder, at jage, ja endog om det var et gunstigt tidspunkt at føre krig på.

Over tid begyndte man også at bemærke, at visse fysiske mentale og personlige kendetegn dukkede op hos forskellige personer, som var født på bestemte tidspunkter i planeternes positioner og den enkle astrologiske tanke blev til.

Kineserne begyndte at kopiere det menneskelige samfund til himlen og betragtede normaliteten og ændringerne i astrologien som tegn på noget godt eller noget dårligt.

Stjernerne blev tildelt astrologisk betydning, der muliggjorde forudsigelser, der påvirkede dagligdagen såvel som vigtige politiske strategier, og dermed blev astronomi hurtigt et magtfuldt politisk værktøj.

Nedenstående er der en kort beskrivelse med link til artikler på denne hjemmeside, indenfor kinesisk astronomi, astrologi og horoskop.
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap