KINA-PORTAL.DK
Indgangsportal til kinesisk samfund, historie, kultur og meget mere

Kina portal
Loading
FILOSOFI

 Daoisme

Daoismen (der også benævnes som taoismen) refererer til en række af beslægtede filosofiske og religiøse traditioner grundlagt i det fjerde århundred f. v.t., og som har påvirket Kina i mere end to årtusinder.

Daojiao 'den daoistiske lære', egl. 'læren om vejen' bruges som en mere generelt betegnelse om daoismen som et filosofisk-religiøst system, omfattende en mangfoldighed af guder, ritualer og metoder til opnåelse af udødelighed.

Daoistisk filosofi og teologi menes af mange for at være baseret på de to værker Daodejing og Zhuangzi, som de to filsoffer Lao Zi og Zhuangzi står bag.

Lao Zi (604-531 f.Kr.), står bag værket Dao De Jing eller (Tao Teh Ching), der er en samling af 81 digte, der beskriver hans filosofi. (alternative stavemåder for Lao Zi: Lao Tze, Lao Tsu, Lao Tzu, Laozi, Laotze.)

Zhuangzi (369 -286 f.Kr.) var en indflydelsesrig Kinesisk filosof som levede omkring 4. århundrede f.Kr. og står bag den Daoistisk bog Zhuangzi.
Teksterne er sammensat af skrifter fra forskellige kilder. Den traditionelle opfattelse er, at Zhuangzi selv skrev de første syv kapitler (de “indre kapitler”) og hans elever og beslægtede tænkere var ansvarlige for de øvrige dele (de “ydre” og “diverse” kapitler)
alternative stavemåder for Zhuangzi,: Chuang Tsu, Chuang Tzu, Zhuang Tze, Chouang-Tsi, Chuang Tse, Chuangtze eller – Mester Chuang.)

 
    

 

 


Warning: mysql_free_result(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/sv_kina-portaldk/filosofi/daoismen.php on line 414