KINA-PORTAL.DK
Indgangsportal til kinesisk samfund, historie, kultur og meget mere

Kina portal
Loading
FILOSOFI

Kinesiske filosoffer

De vigtigste filosofiske emner og tankegang i kinesisk filosofi blev stærkt påvirket af de historiske skikkelser som Laozi, Confucius, Mencius og Mozi, der alle levede i løbet af anden halvdel af Zhou-dynastiet (8. til 3. århundrede fvt). Kinesisk kultur som helhed, er blevet formet af den indflydelse, disse intellektuelle leder skikkelser.

Confucius - Kong Fuzi
Navnet Confucius kommer fra latin,  og er en latinisering af det kinesiske Kongfutzi (= læremester Kong), foretaget af jesuitterne i 1600-tallet, da de som missionærer i Kina introducerede Konfutse for Europa.
Konfutse (på kinesisk: 孔夫子 Kǒngfūzǐ; eller 孔子 Kǒngzǐ) var en kinesisk embedsmand og filosof. Også kendt under navnet Confucius, Konfucius, Kong Fuzi, Kon-fut-se eller Kung Fu-tzu.

Confucius blev født 551 f.Kr., fem og en halv århundrede før Jesus.  Han levede i 72 år frem til 479 f.Kr.Confucius KongFuzi
  Mange mennesker fejre stadig hans fødselsdag den 28. september. 
Confucius startede sin undervisning karriere i en alder20 år. 
Analekterne eller Samtalerne (Lunyu på kinesisk) er en bog med citater af moralske og etiske principper, der tilskrives den kinesiske filosof Confucius og hans samtidige, skrevet for over 2.000 år siden. Efter Confucius død i 479 f.Kr., udgav hans tilhængere en samling af Confucius belæringer i en bog kaldt for analekterne eller samtalerne, i en form af dialoger mellem ham og hans elever. Det er en samling med principper der fastsætter standarder for individuelle adfærd og administrationen af regering og samfund, som stærkt påvirkede den uddannelsesmæssige, sociale og kulturelle tænkning i Kina. Analekterne har fortsat en vigtig indflydelse på kinesiske og østasiatiske tanke.
Læs mere om Confucianisme her

Læs mere om Kongfuzi og Kongfuzianske tempel
LaoziLao Zi
Laozi også stavet Lao-Tzu ( kinesisk : 老子), født i det 6. århundrede f.Kr. var en filosof af det gamle Kina, og anses som grundlæggeren af den filosofiske taoisme (udtales som "Daoisme")
Som voksen, havde Laozi en mindre stilling som bibliotekar i de kejserlige arkiver. På et tidspunkt gav han afkald på den stilling, formentlig fordi han så hvor korrupt systemet var, og gik derefter i eksil antageligvis for at engagere sig mere dybt i den spirituelle vej. Laozi gennemgik en dyb åndelig forvandling, og rejste derefter til den vestlige grænse, hvor han forsvandt for evigt, i landet med de udødelige.

Klassikeren Dao De Jing, blev tidligere transskriberet "Tao Teh Ching", er et værk der tilskrives Laozi, og betegner en ”vej” til åndeliggørelse. Værket er på godt 5000 tegn og rummer en række gådefulde og poetiske vers, og er det grundlæggende i taoisme. Taoisme er en kinesisk religionslignende filosofi der bygger på teksterne fra Daodejing eller Tao Teh Ching, Yijing (I Ching), Guanzi og Zhuangzi.Den har haft stor betydning for Taoismen og er måske den mest alment kendte tekst fra daoismens mange tekster, . Den har haft stor betydning for Taoismen og er måske den mest alment kendte tekst fra daoismens mange tekster.
Mencius
Mencius [孟子, Mengzǐ, Meng Tzu (372-289 f.Kr.) er en af ​​de mest berømte konfucianske filosoffer.Mencius Mencius, også kendt under sit fødenavn Meng Ke, blev født i staten Zou, som nu er et område i amtet Zoucheng i Shandong provinsen, kun tredive kilometer syd for Qufu , Konfucius fødeby.
Mencius var en omrejsende kinesiske filosof og en af de vigtigste fortolkere af konfucianismen. Angiveligt var han elev af Confucius 'barnebarn, Zisi .
Ligesom Confucius, rejste han ifølge legenden, rundt i Kina i fyrre år for at tilbyde rådgivning til regenter. Mencius fungerede som en tjenestemand og lærd på Jixia Academy i staten Qi 319-312 f.Kr.. Han udtrykte sin sønlige hengivenhed, da han tog en orlov på tre år fra sine officielle pligter, for at sørge hans mors død. Skuffet over hans manglende evne til at foretage ændringer i hans moderne verden, han blev pensioneret fra det offentlige liv.
Mencius er begravet i "Mencius Kirkegård" (孟子林, Mengzi Lin , også kendt som亚圣林, Yasheng Lin ), som ligger 12 km mod nordøst for Zoucheng centrale byområde. En stentavle båret af en kæmpe sten skildpadde og kronet med drager, st
år foran hans grav.