KINA-PORTAL.DK
Indgangsportal til kinesisk samfund, historie, kultur og meget mere

Kina portal
Loading
FILOSOFI

Den kinesiske filosofi historie

 

Kinesisk filosofi

Det kinesiske samfund er stærkt præget af traditioner, skabt og præget af Kinas årtusinde lange historie.
De fleste kinesere, har ikke en klar opdeling af religion, mytologi, filosofi og magi. 

Myter og realiteter er så tæt forbundet at det kan være svært af sige hvor det ene begynder og det andet slutter.
Historiske figurer bliver lavet til guder, og myter bliver til historie. 
Den ”primitive tro på kræfterne i livet og naturen, som åndemanerne og medicinmænd prøvede at beherske, har ikke alene udviklet sig til religion, men også filosofiske læresystemer. 

Kinesisk filosofi stammer i  de historiske perioder, forårs og efterårs perioden (770 f.v.t. – 476 f.v.t) og Stridende stater periode (475 f.v.t – 221 f.v.t), i en periode kendt som “Hundred skoler til at tænke”, som var præget af betydelige intellektuelle og kulturelle udvikling.

Selvom meget af kinesisk filosofi begynder i de Stridende stater periode, har elementer af kinesisk filosofi eksisteret i flere tusinde år; nogle kan findes i Den kinesiske filosofi tager udgangspunkt i de gamle skrifter.

 Disse skrifter eller bøger, også kaldt for de seks klassiske bøger “Forvandlingens bog”(IChin), Odernes bog også kaldt Poesiens bog (Shih Ching), Historiens bog (Shu Ching), Ritualernes bog (Shih Ching) og Bogen om musik (Yüch) og bogen om provinsen Lu’s historie 722-481 f.v.t. (Ch’un Ch’iu). 

Det var under Stridende stater æraen,  de store filosofiske skoler, konfucianismen, legalisme, og Daoisme opstod sammen med filosofier, der senere faldt i ubemærkethed.


(klik på link til venstre or korte introduktioner til disse skoler). 
Filosofiens historie
Filosoffer
Kongfuzianisme
Daoismen
Moisme

Navneskolen

Legalisme

Yin Yang skolen