KINA-PORTAL.DK
Indgangsportal til kinesisk samfund, historie, kultur og meget mere

Kina portal
Loading

Kinesiske ordsprog er velkendte for deres underfundige sprog og belærende budskaber.

Her finder du udvalgte kinesiske citater og ordsprog fra Kinas kendte filosoffer, Confucius, Mencius og Laozi, om visdom og andre tankevækkende budskaber.

 Confucius citater
Viljen til at vinde, ønsket om at lykkes, trangen til at nå dit fulde potentiale ...  det er de nøgler, der vil låse døren op til din personlige kvalitet”.
-Confucius
Jeg hører og jeg glemmer. Jeg ser og jeg husker. Jeg gør, og jeg forstår.
-Confucius
Succes afhænger tidligere forberedelse, uden en forberedelse er sikker på at være fiasko. 
-Confucius
Det er ligegyldigt, hvor langsomt du går, så længe du ikke stopper. 
-Confucius
Hellere en diamant med en fejl, end en sten uden. 
-Confucius
Alt har skønhed, men ikke alle ser det. 
-Confucius

Det er let at hade, og det er svært at elske. Dette er, hvordan det hele arrangement med ting virker. Alle gode ting er vanskelige at opnå, og dårlige ting er meget nemme at få.
-Confucius

Den overlegne mand forstår, hvad der er rigtigt, den ringere menneske forstår, hvad der vil sælge.
-Confucius

SE FLERE CONFUCIUS CITATER HER

Confucius
Navnet Confucius kommer fra latin,  og er en latinisering af det kinesiske Kongfuzi (= læremester Kong), foretaget af jesuitterne i 1600-tallet, da de som missionærer i Kina introducerede Konfutse for Europa.
Konfutse (på kinesisk: 孔夫子 Kǒngfūzǐ; eller 孔子 Kǒngzǐ) var en kinesisk embedsmand og filosof. Også kendt under navnet Confucius, Konfucius, Kong Fuzi, Kon-fut-se eller Kung Fu-tzu. Confucius Kong Zi

Confucius blev født 551 f.Kr., fem og en halv århundrede før Jesus.  Han levede i 72 år frem til 479 f.Kr.
  Mange mennesker fejre stadig hans fødselsdag den 28. september. 
Confucius startede sin undervisning karriere i en alder20 år. 
Analekterne eller Samtalerne (Lunyu på kinesisk) er en bog med citater af moralske og etiske principper, der tilskrives den kinesiske filosof Confucius og hans samtidige, skrevet for over 2.000 år siden. Efter Confucius død i 479 f.Kr., udgav hans tilhængere en samling af Confucius belæringer i en bog kaldt for analekterne eller samtalerne, i en form af dialoger mellem ham og hans elever. Det er en samling med principper der fastsætter standarder for individuelle adfærd og administrationen af regering og samfund, som stærkt påvirkede den uddannelsesmæssige, sociale og kulturelle tænkning i Kina. Analekterne har fortsat en vigtig indflydelse på kinesiske og østasiatiske tanke.
Læs mere om Confucius her

Laozi citater
Tavshed er en kilde til stor styrke.
-Laozi

Venlighed i ord, skaber tillid. Venlighed i tænkning, skaber dybsindighed. Venlighed i at give, skaber kærlighed.
-Laozi

Beherske andre er styrke. Beherske sig selv er sand magt.
-Laozi

Inde i dig selv finder du svaret, du ved hvem du er, og du ved hvad du ønsker.
-Laozi

En rejse på tusind mil, begynder med et skridt.
-Laozi

Forudse den vanskelige ved at styre den nemme.
-Laozi

En leder er bedst, når folk knap nok ved, at han eksisterer, når hans arbejde er gjort, hans mål er opfyldt, vil de sige: Vi gjorde det selv.
-Laozi

SE FLERE LAOZI CITATER HER

Laozi
Laozi også stavet Lao-Tzu ( kinesisk : 老子), født i det 6. århundrede f.Kr. var en filosof af det gamle Kina, og anses som grundlæggeren af den filosofiske taoisme (udtales som "Daoisme") Laso Zi
Som voksen, havde Laozi en mindre stilling som bibliotekar i de kejserlige arkiver. På et tidspunkt gav han afkald på den stilling, formentlig fordi han så hvor korrupt systemet var, og gik derefter i eksil antageligvis for at engagere sig mere dybt i den spirituelle vej. Laozi gennemgik en dyb åndelig forvandling, og rejste derefter til den vestlige grænse, hvor han forsvandt for evigt, i landet med de udødelige.

Klassikeren Dao De Jing, blev tidligere transskriberet "Tao Teh Ching", er et værk der tilskrives Laozi, og betegner en ”vej” til åndeliggørelse. Værket er på godt 5000 tegn og rummer en række gådefulde og poetiske vers, og er det grundlæggende i taoisme. Taoisme er en kinesisk religionslignende filosofi der bygger på teksterne fra Daodejing eller Tao Teh Ching, Yijing (I Ching), Guanzi og Zhuangzi.Den har haft stor betydning for Taoismen og er måske den mest alment kendte tekst fra daoismens mange tekster, . Den har haft stor betydning for Taoismen og er måske den mest alment kendte tekst fra daoismens mange tekster.


Mencius citater
Venskab er én sjæl i to legemer.
-Mencius
Stor er den mand, der ikke har mistet sin barnlige hjerte.
-Mencius
Ham, der respekterer andre er respekteret af dem.
-Mencius
Ham, hvis godhed er en del af sig selv, er, hvad der kaldes en rigtig mand.
-Mencius
Når der er overflod, forbered knaphed.
-Mencius
Menneskeheden frygter en ond mand, men himlen gør ikke.
-Mencius
Mænd skal afgøres på, hvad de ikke vil gøre, så er de i stand til at handle med styrke i, hvad de burde gøre.
-Mencius
Vi lever, ikke som vi ønsker det, men som vi kan.
-Mencius
Sandheden sagt før sin tid, er altid farligt. 
-Mencius
Mencius
Mencius [孟子, Mengzǐ, Meng Tzu (372-289 f.Kr.) er en af ​​de mest berømte konfucianske filosoffer. Mencius, også kendt under sit fødenavn Meng Ke, blev født i staten Zou, som nu er et område i amtet Zoucheng i Shandong provinsen, kun tredive kilometer syd for Qufu , Konfucius fødeby.Mencius
Mencius var en omrejsende kinesiske filosof og en af de vigtigste fortolkere af konfucianismen. Angiveligt var han elev af Confucius 'barnebarn, Zisi .
Ligesom Confucius, rejste han ifølge legenden, rundt i Kina i fyrre år for at tilbyde rådgivning til regenter. Mencius fungerede som en tjenestemand og lærd på Jixia Academy i staten Qi 319-312 f.Kr.. Han udtrykte sin sønlige hengivenhed, da han tog en orlov på tre år fra sine officielle pligter, for at sørge hans mors død. Skuffet over hans manglende evne til at foretage ændringer i hans moderne verden, han blev pensioneret fra det offentlige liv.
Mencius er begravet i "Mencius Kirkegård" (孟子林, Mengzi Lin , også kendt som亚圣林, Yasheng Lin ), som ligger 12 km mod nordøst for Zoucheng centrale byområde. En stentavle båret af en kæmpe sten skildpadde og kronet med drager, st
år foran hans grav.