KINA-PORTAL.DK
Indgangsportal til kinesisk samfund, historie, kultur og meget mere

Kina portal
Loading
 
Areal

Kina dækker et areal på ca.9.600.000 km², og kun Rusland, Canada og USA er større. (Kongeriget Danmark dækker et areal på 43.080 km²)

Kina har ca. 22.800 km. landegrænser der grænser op til 14 lande : Tadsjikistan, Kirgisistan, Kasakhstan, Rusland, Mongoliet, Nordkorea, Vietnam, Laos, Burma, Bhutan, Nepal, Indien, Pakistan og Afghanistan.

Kina har ca. 18.000 km kystlinie der grænser op til 4 have/stræder: Gule Hav, Østkinesiske Hav, Formosastrædet, Sydkinesiske Hav. Kina har mere end 5400 øer hvoraf Taiwan og Hainan er de største.

Kina har et meget varieret landskab, og dækker flere klimazoner fra det kolde Sibirien i nord til det lune klima mod syd.

Nordkina(Beijing): Om vinteren er det meget koldt, helt ned til -40 grader celcius. Sommeren fra maj til august kan være meget regnfulde.

Centralkina (Shanghai) og Sydkina (Guangzhou): Vinteren er meget kort med temperaturer omkring frysepunktet. Sommeren varer fra april til oktober og da er det ofte meget varmt og regnfuldt.

Vestkina (Ürümqi): Vejret er bedst i april til maj og september til oktober. Der er store temperaturforskelle og vinteren er ulidelig kold mens sommeren er meget varm. Tibet har behagelige temperaturer fra juni til august. I det vestlige Kina præges landskabet af store bjergkæder – heriblandt Himalaya med Kinas højste punkt, Mount Everest. Her ligger også store, højtliggende plateauer med tørt landskab i form af ørkener såsom Taklamakan og Gobi-ørkenen,

I øst, langs kysten mod det Gule Hav og det Østkinesiske Hav ligger nogle rigt udnyttede og tætbefolkede frugtbare sletter, dannet af flodaflejringer.