KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 29-Oct-2020
  Art. 8.1.3

Kinas natur

Plante- og dyrelivet i Kina
Plante- og dyrelivet i Kina er meget forskelligartet, der findes over 30.000 slags planter og over 4400 arter af hvirveldyr pattedyr, fugle, krybdyr, padder og fisk).
På grund af Kinas enorme variation af klimaer og landskaber, er der mange forskellige former for levesteder, der understøtter mange forskellige slags flora, fauna og dyreliv.
Kina er med sin utrolig biodiversitet hjemsted for nogle af verdens mest truede arter.

Desværre har den hurtige økonomiske udvikling og hastigheden af ​​urbanisering i Kina ført til øget forringelse af miljøet og tab af levesteder for mange af de lokale arter i Kina.
Mange af dem er i øjeblikket opført som truede, og ingen mere kendt end ”Den Store Panda”.

Store floder, bjergkæder, sletter og plateauer dominerer meget af landskabet, og landets svindende bambusskove er stadig hjemme for de truede gigantiske pandaer.
Kinas natur har siden oldtiden været inspirationskilde inden for kunst, litteratur, religion og mytologi.
Filosoffer har i århundreder prædiket dyderne ved at leve i harmoni med naturen.

Kinas bjerge
Mange bjerge i Kina, har også en religiøs betydning, og er destinationer for både pilegrime og turister, hvoraf mange af dem overnatter på bjergene for at se solen stå op om morgenen. De bjerge der betragtes hellige for buddhister er Wutai Shan, Emei Shan, Jihua Shan og Putuo Shan. "Shan" betyder bjerg i Mandarin kinesisk.

De gule bjerge er vigtige for deres kulturelle, religiøse og naturlige betydning.
Der er mange buddhistiske templer i disse bjerge, samt historien om Kinas "gule kejser" for hvem bjergene er navngivet. Der er nogle af de mest naturskønne bjerg toppe i Kina.

Taoisterne har også deres egne hellige bjerge: Wudong Shan, Longhu Shan, Qiyun Shan og Qingcheng Shan.

Hver geografisk region har også et særligt bjerg: Tai Shan i øst, Hua Shan i vest, Heng Shan i syd, et andet bjerg Heng Shan i vest og Song Shan i midten.

De højeste bjerge i verden kan findes i Kina. Det tibetanske Himalaya er hjemsted for Mount Everest, verdens højeste bjerg og K2, der begge er et mekka for klatrere.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce

Floder
Yangtze og Den Gule Flod er berømte floder i Kina.
De tjener som hovedvandveje for transport, færgefragt og landbrugsafgrøder mellem østkysten og det indre Kina.
Jorden på sletterne som floderne passerer gennem er meget frugtbar. Meget af landets landbrugsproduktion forekommer her.

Den Gule Flod (Huang He 黄河) er også kaldt for” Kinas moder -Kinas sorg”, der giver liv, men er også en tragedieflod, der har efterladt millioner af døde med oversvømmelser i hele Kinas fortid. Anslået 1.600 oversvømmelser har fundet sted i de sidste 3.000 år.
Mange diger er bygget langs flodens længde, men nogle gange forårsager oversvømmelser at floden at ændre kurs.
Oversvømmelser har ændret hovedløbet af floden 18 gange.

Asiens l ængste flod er Yangtze floden, den har en samlet længde på 6.300 kilometer og et drænområde på mere end 1.800,00 kvadratkilometer.
Yangtze floden er bedst kendt i dag for at være hjemsted for verdens største vandkraftmasse, De Tre Kløfter dæmningen. Yangtze starter i det tibetanske højland snor sig gennem store og vigtige byer som Chongqing, Wuhan, Nanjing og slutter ved Shanghai.

Søer
Kina har mange smukke og historisk vigtige søer.
En af de mest berømte er Vest søen nær byen Hangzhou.
Der er også mange søer i Tibet, der har en religiøs betydning.
Ved søen Namtso på det tibetanske plateau siger buddhister, at søens fem øer udgør De fem dhyanibuddhaer eller de fem visdomsbuddhaer.
Tilbedere kommer ofte her for at bede og værdsætte stedet.
Det anses også for at være verdens højeste saltvands sø.

Ørkener
Gobi-ørkenen, er verdens femte største ørken, og den mest berømte af de 11 ørkener, der breder sig over Kina.
Gobi oplever temperatur ekstremer fra -40 ° C om vinteren til 50 ° C  om sommeren. Silkevejens kamel karavaner har engang passeret gennem denne historiske sandørken, men også gennem Taklamakan ørkenen, der er kendt som "dødens ørken" i Kina. Det skyldes, at mangel på vand det var kun de barskeste rejsende der tog denne genvej.
Kineserne har i årtier arbejdet at genvinde ørkenerne til landbrugsareal.
Et af deres seneste genopretningsprojekter involverer at omdanne ørkenen nær Ningxia til vinmarker for at konkurrere med de franske vine.
Genghis Khan, den frygtede leder af det mongolske imperium, er begravet i Gobi ørkenen.

-Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Sletter
Meget af det vestlige Kina består af store sletter, med vidtstrakte vidder og er hjemsted for mange af Kinas minoritetsgrupper.
Disse frugtbare sletter fremvirker rigelig landbrugsjord til området.
De mongolske græssletter er hjemsted for et af Kinas traditionelle kulturer, det nomadiske folk, der lever afsides fra den frugtbare jord.

Andre artikler om Kinas geografi:
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer: