Slideshow

KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 06-Nov-2020    
  Art. 9.1.2
Kinas civilisation og stat -historie

Den kinesiske civilisation og centrum for Kinas politiske kultur og økonomi i gennem 3000 år, udviklede sig i den tidligste form omkring de frugtbare sletter ved Den Gule Flod, det der stort set i dag er provinsen Henan.

Kineserne betragtede ikke Kina som en nationalstat, men mere en sammenslutning af forskellige etniske grupper eller stammer, kendt som Huaxia 华夏, et navn der bogstaveligt talt betyder "det civiliserede Xia-folk", der levede langs Den Gule Flod.Xia-dynasti

Huaxia udgjorde det område der repræsenterede de ’civiliseret stammer’, der i modsætning til de folk der boede ude omkring dem, som kineserne selv opfattede som 'de barbariske folk'.

Store oversvømmelser fra Den Gule Flod, bevirkede store ødelæggelser - den største trussel, som landbrugssamfundet stod overfor.

I den kinesiske forfædredyrkelse, var forfædrene i himlen repræsenteret som guder.

Hvis stammehøvdingen eller kongen ikke overholdte sine forpligtigelser overfor guderne og forfædrene, ville de straffe kongen ved at nedkalde naturkatastrofer o.l. over kongeriget.

Stammehøvdingen eller kongen, ville da ikke være værdig til at være konge og repræsenterer himlen, og folket ville lave oprør og afsætte kongen.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce
Xia-dynastiet
Xia-dynastiet beskrives i gamle kinesiske krøniker. Hvis dynastiet virkelig har eksisteret formodes det at være mellem cirka 2070 til cirka 1600 fvt.
Men siden 1960'erne og 1970'erne, har arkæologer afsløret byområder, bronzegenstande og grave, der peger på eksistensen af ​​Xia-civilisation på de samme steder, der er citeret i gamle kinesiske historiske tekster.

Hvilket tyder på at Xia-perioden er en evolutionær fase mellem de sene neolitiske kulturer og den typiske kinesiske by civilisation i Shang-dynastiet.
Legender om Xia-dynastiet omhandler mest om grundlæggeren og sagnhelten, ’Yu den Store’, der med et dæmningssystem fik stoppet og kontrolleret Den Gule Flods katastrofale oversvømmelser, hvilket fik landbruget til at blomstre og velstanden til at vokse.

Da Yu, havde fået stoppet oversvømmelserne, var det opfattelsen af at Yu havde fået Himlens mandat til at regerer over folket.
Omkring 2070 f.Kr. opretter ’ Yu den store’ Xia dynastiet, som betegnes som det første dynasti med et arveligt monarki i stedet for udpegning af den bedst egnede.

For at Xia kongen kunne få et overblik og orden helt ud i rigets fjerneste afkroge, måtte kongen derfor basere sin egen magt på relationer og alliancer med mænd, der kunne hjælpe ham lokalt. Kongen indførte derfor feudalismen i Kina

Feudalismen i Kina
Den kinesiske ”Feudalisme" 封建, betyder simpelthen, at kongen opdelte landet i len eller vasaller med lensmænd og gjorde landet til en feudal region. Dette var begyndelsen på en forvaltningsmetode der implementerede de forskellige stammelederne som allierede.

Disse stammeledere eller lensmænd bar ofte titler som fyrster, hertuger, grever eller baroner og disponerede over ganske store landområder, med ret til at indkræve afgifter mod, at den anden til gengæld at sværge på at være kongen tro og yde ham visse tjenester til gengæld, oftest af militær art.
Huaxia blev stadig brugt som synonymer for betegnelse for befolkningen, et historisk sted eller territorium og som en kultur.  <

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce

Det var under Xia-dynastiet at udtrykket" Zhongguo, der er synonymt med Zhonghuá (中华) og Huaxià (华夏).
Som det første dynasti i traditionel kinesisk historie har Xia-dynastiet en høj historisk status.

Senere generationer kalder sig ofte "Hua Xia" og "Zhu Xia", hvilket gør det til et synonym for Kina.

I 1949 under det kommunistiske parti og den nye socialistiske stat, blev navnet Zhonghuá Rénmín Gònghéguó, kendt som "Folkerepublikken Kina".


Andre artikler om Kinas historie:


 

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap