KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 28-Aug-2021    
  Art. 9.1.4

Folkerepublikken Kina

På nedenstående tidslinje er der perioder med nogle udvalgte højdepunkter i historien om verdens mest folkerige land fra 1949, da Mao den 1. oktober 1949 annonceret til det kinesiske folk oprettelsen af den kinesiske Folkerepublik.


Indledning

Folkerepublikken Kina blev oprettet den 1. oktober 1949 efter en indædt borgerkrig mellem kommunistiske oprørstropper og den siddende Koumintang-regering, der efter et nederlag til kommunisterne flygtede i eksil  til ø-provinsen Taiwan.

Den kommunistiske borgerkrigshelt Mao Zedong blev formand for kommunistpartiet og dermed leder af landet.
Da kommunisterne kom til magten i 1949, stod de overfor en gigantisk opgave.
Kina var et af verdens fattigste lande.

Det dyrkbare areal var ringe i forhold til befolkningen på 500 millioner. Landet havde været hjemsøgt af kaos og krig i en menneskealder.
Det gamle system var brudt sammen.
Den vigtigste opgave var i første omgang at få en administration til at fungere og at få økonomien i gang igen. Fødevareproduktionen kom i første række.

Folkerepublikken Kinas historie kan generelt opdeles i tre epoker:
Mao-epoken varede fra grundlæggelsen af Folkerepublikken den 21. september 1949, ind til 1978 hvor Deng Xiaoping epoken indtræder med Deng Xiaopings konsolidering af magt og politisk vending på det tredje plenum for 11. partikongres den 22. december 1978.
Mao-æraen fokuserer på Mao Zedongs sociale bevægelser fra begyndelsen af ​​1950'erne,

Efter oprettelsen af Folkerepublikken Kina i 1949 var Mao ansvarlig for mange af de politiske initiativer, der forvandlede Kina.
Herunder jordreform, kollektivisering af landbruget, det store spring fremad, udbredelsen af sundhedsmedarbejdere, også kendt som Barfodslæge.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce
Deng-epoken, blev indledt i 1978 med en række politiske og økonomiske reformer betegnet "Socialisme med kinesiske karakteristika" og " socialistisk markedsøkonomi. Reformerne blev startet af reformister inden for det kommunistiske parti i Kina - ledet af Deng Xiaoping i 1978.

Teorien hævder ikke at afvise marxisme – leninisme eller maoisme, men søger i stedet at tilpasse dem til de eksisterende socioøkonomiske forhold i Kina.
Deng stod også åbning af Kina for omverdenen, gennemførelsen af et land, to systemer og gennem sætningen " at søge sandhed fra fakta ", en talsmand for politisk og økonomisk pragmatisme.

Xi’ epoken
På det første møde i trettende Nationale Folkekongres den 11. marts 2018 blev der i indarbejdet i Folkerepublikken Kinas forfatning, Xi Jinpings tanker om »socialisme med kinesiske særpræg til en ny æra. 
Xi Jinpings tanker er en fortsættelse af marxismen – leninismen, Mao Zedongs tanker og Deng Xiaoping teori. Socialisme med kinesiske karakteristika, et udtryk, der blev opfundet af Deng Xiaoping, som placerede Kina i den " første fase af socialismen ".

At få sit navn skrevet ind i partiets principprogram er en hæder, som kun er overgået to tidligere ledere i Kina.
De to er det kommunistiske Kinas grundlægger, Mao Zedong, og arkitekten bag markedsreformerne i Kina, Deng Xiaoping.

Kinas ledere fra 1949

På nedenstående tidslinje er der perioder med nogle udvalgte højdepunkter i historien om verdens mest folkerige land fra 1949, da Mao den 1. oktober 1949 annonceret til det kinesiske folk oprettelsen af den kinesiske Folkerepublik.Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap