KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere

 Forside | Samfund  | Historie | Kultur | Kunst | Filosofi | Religion | Astrologi | Geografi  | Natur | Attraktioner  | Danmark - Kina

kultur-menu

Kinesisk kunst og kunsthåndværk

Kultur
Kinesiske helligdage 2020 Film Litteratur
Malerkunst & Kalligrafi Sprog & Skrift -opera
Kunsthåndværk Verdens kulturarv Folkekultur
Arkitektur Lægekunst Madkultur Køkken
Kulturhistorie Sport-spil-lege Takt & tone

Arkitektur
Som en gammel civiliseret nation og et stort land, har Kina skabt en unikt,traditionel kinesisk kultur. Kinas arkitektoniske kultur er en særlig egenart i den kinesiske civilisation

Kinesisk arkitektur har taget form i Østasien over mange århundreder.

Når vi taler om de kinesiske arkitektoniske resultater tænker vi sædvanligvis på de skelsættende bygninger som Den Kinesiske Mur, Den Forbudte By og Himlens Tempel.

Som vi ser det i dag repræsenterer disse bygningsværker essensen af traditionel kinesisk arkitektur.
Men der findes egentlig ikke en stil man kan kalde kinesisk.

Med det kinesiske riges forskelligartede regionale betingelser, har lokalbefolkningen benyttet sig af de naturlige materialer, som fandtes på stedet, og har søgt at tilpasse bygninger og indretning til de krav klimaet satte.

Men dog er der i den østasiatiske arkitektur anvendt nogle fælles strukturelle principper i den kinesiske arkitektur som stort set er forblevet uændret, hvor de vigtigste ændringer kun er de dekorative detaljer.

Artikel forsætter efter annonce:

Kinesisk bygningsprincipper
Træsøjler er det grundlæggende element i den gamle kinesiske bygningsstruktur, lige fra en simpel beboelsesbygning til storslået paladshaller eller mausoleer, blev for det meste bygget med træ.

Processen med at opfører bygningen var stort set den samme. Det første skridt var at rejse nogle træsøjler på fundamentet.
Så blev træbjælker forbundet på søjlerne, der sammen med åse, de vandrette langsgående bærende tagbjælker, danner rammen af taget.

Det sidste skridt var at lægge tegl på rammen af taget. Vægge af mursten eller stampet jord blev bygget på samme tid, rundt om søjlerne. Det skal bemærkes, at det er der opretstående søjler, ikke væggene, der støtter bygningen, hvorfor det gamle ordsprog, "vægge kan bryde sammen, huse - aldrig." 

Kosmologiske begreber
Kinesisk arkitektur fra tidlige tider brugte begreber fra kinesisk kosmologi såsom Feng Shui (Geomanti) og taoisme.
Det er begreber der bygger på, at alt i universet er enten positiv eller negativ (Yin og Yang) energi, denne energi kalde Qi. Feng Shui bruges til at placere bygninger og andre positive elementer, således at det modvirker de negative ting i miljøet og dermed give en harmonisk miljø.  

Nord ses som en retning, hvor dårlige og uheldssvanger vinde blæser dæmoner ind i huset. Af denne grund, er den nordlige port i kinesiske huse, paladser samt byens porte i nord er altid lukket - undtagen under en begravelse ceremoni, når kisten eller urnen er bragt ud af huset. På den sydlige side af en bygning er hovedindgangen som er den vigtigste indgang, der lader så meget solskin ind i boligen som muligt.
Disse principper gælder fra almindelige boliger til kejserlige og religiøse bygninger.

Artikel forsætter efter annonce:

Af andre elementer der indgår i opførelsen af en bygning kan nævnes:

Pavilioner

Annonce
Annonce
Andre relevante emner og annoncer: