KINA-PORTAL.DK
Indgangsportal til kinesisk samfund, historie, kultur og meget mere

Kina portal
Loading

Kinesisk arkitektur historisk

 

Arkitektur

Som en gammel civiliseret nation og et stort land, har Kina skabt en unikt,traditionel kinesisk kultur. Kinas arkitektoniske kultur er en særlig egenart i den kinesiske civilisation

Kinesisk arkitektur har taget form i Østasien over mange århundreder. Når vi taler om de kinesiske arkitektoniske resultater tænker vi sædvanligvis på de skelsættende bygninger som Den Kinesiske Mur, Den Forbudte By og Himlens Tempel. Som vi ser det i dag repræsenterer disse bygningsværker essensen af traditionel kinesisk arkitektur. Men der findes egentlig ikke en stil man kan kalde kinesisk. Med det kinesiske riges forskelligartede regionale betingelser, har lokalbefolkningen benyttet sig af de naturlige materialer, som fandtes på stedet, og har søgt at tilpasse bygninger og indretning til de krav klimaet satte. Men dog er der i den østasiatiske arkitektur anvendt nogle fælles strukturelle principper i den kinesiske arkitektur som stort set er forblevet uændret, hvor de vigtigste ændringer kun er de dekorative detaljer.

Kinesisk bygningsprincipper
Træsøjler er det grundlæggende element i den gamle kinesiske bygningsstruktur, lige fra en simpel beboelsesbygning til storslået paladshaller eller mausoleer, blev for det meste bygget med træ. Processen med at opfører bygningen var stort set den samme. Det første skridt var at rejse nogle træsøjler på fundamentet. Så blev træbjælker forbundet på søjlerne, der sammen med åse, de vandrette langsgående bærende tagbjælker, danner rammen af taget. Det sidste skridt var at lægge tegl på rammen af taget. Vægge af mursten eller stampet jord blev bygget på samme tid, rundt om søjlerne. Det skal bemærkes, at det er der opretstående søjler, ikke væggene, der støtter bygningen, hvorfor det gamle ordsprog, "vægge kan bryde sammen, huse - aldrig." 

Kosmologiske begreber
Kinesisk arkitektur fra tidlige tider brugte begreber fra kinesisk kosmologi såsom Feng Shui (Geomanti) og taoisme Det er begreber der bygger på, at alt i universet er enten positiv eller negativ (Yin og Yang) energi, denne energi kalde Qi. Feng Shui bruges til at placere bygninger og andre positive elementer, således at det modvirker de negative ting i miljøet og dermed give en harmonisk miljø.  
Nord ses som en retning, hvor dårlige og uheldssvanger vinde blæser dæmoner ind i huset. Af denne grund, er den nordlige port i kinesiske huse, paladser samt byens porte i nord er altid lukket - undtagen under en begravelse ceremoni, når kisten eller urnen er bragt ud af huset. På den sydlige side af en bygning er hovedindgangen som er den vigtigste indgang, der lader så meget solskin ind i boligen som muligt.
Disse principper gælder fra almindelige boliger til kejserlige og religiøse bygninger.

Af andre elementer der indgår i opførelsen af en bygning kan nævnes:

  • Orientering af bygningerne med bagsiden mod forhøjet landskab, og sikrer, at der er vand i foran huset.
  • Vægge foran hovedindgangen til huset, som skærmer mod onde ånder, som stammer fra den tro, at onde ting bevæger sig i rette linjer.
  • Talisman
    En talisman gives af en okkultist til en, der er ukendt med okkultisme for enten at beskytte vedkommende mod ondt, at stimulere visse egenskaber eller at opfylde bestemte ønsker. Enhver genstand kan magnetiseres sådan, at den bliver en talisman,
  • Dørguder vises på døråbninger for at afværge det onde og fremme strømmen af lykke.
  • De tre gudefigurer Fu, Lu og Shou , symbol på velstand, børn og børnebørn og lang levetid
  • Damme, brønde og andre vandkilder er normalt indbygget i bebyggelsen eller haven.
  • Anvendelsen af bestemte farver, tal og retninger indgår også i traditionel kinesisk arkitektur.
  • Dyrefigurer på tagrygge af paladser, templer og andre gamle bygninger er en vigtig del af traditionel kinesisk arkitektur, ikke kun dekorative ornamenter påi bygningen, men de repræsenterer også ejerens status i det feudale hierarki.

 

 

Pavilioner

Et almindeligt syn i de kinesiske haver og parker er, den kinesiske pavillon (ting på kinesisk), der normalt er bygget af enten af træ ,sten eller bambus, og kan være i et eller flere etager – de kan være firkantet, trekantet, sekskantet, eller ottekantet, de kan være formet som en blomst, en vifte og meget mere. Men alle pavilloner har tilfælles at de har søjler til at støtte taget, og ingen vægge. Pavilloner har til formål at give skygge og hvile i haverne eller parkerne, men på naturskønne steder, blev pavilloner ofte bygget på skråninger hvor der var et naturskønt panorama udsigt og hyppigt med udsigt til en sø, der kunne skabe spændende billeder i vandet. Her kunne kunstnere få inspirationer til malerier og digte. Pavilloner tjente forskellige formål. I vejkanten pavillon kaldes liangting (køling kiosk) at give trætte vejfarende med et sted for et hvil og beskyttelse fra solen. En "stentavle pavillon" giver beskyttelse til en stentavle hvor der er indgraveret skildring af en vigtig begivenhed. Pavilloner kan også stå på nogle broer eller over vand-brønde. I sidstnævnte tilfælde er et kvistvinduer bygget ind i taget for at få solen til at afgive sine stråler ned i brønden,da man troede, at vand der var uberørt af solen ville forårsage sygdomme. Indimellem finder man to pavilloner der står side om side som tvillinger.