KINA-PORTAL.DK
Indgangsportal til kinesisk samfund, historie, kultur og meget mere

Kina portal
Loading
Ildfesten

Ildfesten eller fakkelfesten

Ildfesten eller fakelfesten
Afholdes den 24 – 26 i den 6.månemåned, hvilket som regel er i juli måned.
Ildfesten, på kinesisk Huoba Jie, er den største af de traditionelle festivaler der holdes af den etniske minoritet Yi folket, og er ret udbredt i områderne Yunnan, Guizhou og Sichuan- provinserne.

Ildfesten, på kinesisk Huoba Jie, er den største af de traditionelle festivaler der holdes af den etniske minoritet Yi folket, og er ret udbredt i områderne Yunnan, Guizhou og Sichuan- provinserne.  Der er dog også andre minoriteter, såsom Naxi, Bai, Lahu og Jino folket, der fejre denne festival.
Med undtagelsen af Yi folket i den vestlige del af Guizhou provinsen, der fejre Ildfesten den 6. Dag i den 6. Måne måned, fejre de resterende minoritetsgrupper Ildfesten den 24 – 26  i den 6.måne måned, hvilket som  Huoba Jieregel er i juli måned.

Ildfesten er en begivenhed hvor der er placeret fakler, hvoraf nogle er op til 10 meter høje, rundt omkring på gader og pladser i byen. Under festen når det er blevet mørkt antændes faklerne og mens flammerne står mod himlen, promenere tusindvis af folk rundt med tændte fakler.
 Fakelfest

Det menes at ildfesten stammer tilbage fra oldtiden hvor Yi folket havde ceremonier, hvor man tilbad ilden, da man opfattede ilden som ondtafværgende. Det er således en fest hvor der indgår en masse af Yi folkets traditionelle musik, dans, poesi, mad, kostumer, landbrug , kultur og religion.
Ildfestens program kan varierer i de forskellige regioner, men følgende elementer indgår som hovedregel.

  1. Fakelbål i forskellige størrelser, de kan være op til 10 meter høje, forberedes forud for festen, og placeres forskellige steder på pladser, foran forretninger, huse og i landsbyerne.
    Om aftenen tændes fakelbålene og folk går larmende rundt med tændte fakler i hånden, fra bål til bål, syngende, dansene, slår på trommer og gongong  for at jage onde ånder væk og bede for en god høst.
  2. I nogle tilfælde bliver køer og får slagtet, i andre tilfælde er det svin og kyllinger der bliver ofret til landbrugs guden for at bede om fred og ingen fare for mennesker og husdyr, samt for en god høst.
  3. Forskellige konkurrencer bliver afholdt, f.eks.  hoppe over ilden, hestevædeløb, bueskydning, brydning og tyrefægtning.
 Fakelfest

Ildfestivallen er også en god mulighed for unge mænd og kvinder at lærer hinanden at kende og finde en kæreste. De spiller musik, synges og danses rund om bålene hele natten. Der afholdes ovenstående konkurrencer, hvor vinderen ofte får førstevalg af de unge kvinder på festivalen.