KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...


Denne side blev sidst ændret den 14-Jan-2021
  Art. 11.4.2.3
Nytårsaktiviteter i Forårsfesten

Nytårsfest datoer

Fejring af Nytårsfesten eller Forårsfesten i Kina, er den største og vigtigste af de kinesiske festivalerne, ikke kun for kineserne i Kina, men også for oversøiske kinesere i hele verden, er nytårsfesten den, der forbinder dem åndeligt med deres fortid i Kina.

Allerede en månedstid før nytåret begynder nogle kinesere at fejre og forberede sig på nytåret, med afholdelsen af Laba festivalen.
Men selve forberedelserne starter syv dage før kinesisk nytårsaften, dvs. den 23. dag i den 12. måned.

Den vestlige dato for det kinesiske nytår, ændres hvert år, da det kinesiske nytår følger månekalenderen.
I så stort et land som Kina, vil de forskellige skikke uundgåeligt varier fra region til region, mellem land og by og blandt de etniske grupper, grundet de demografiske, sproglige og etniske mangfoldigheder.

En række af de gamle ritualer og skikke påvirke i større eller mindre grad også nutidens kinesere. Herunder vises datoerne, for nogle af de mange forskellige skikke, kutymer og begivenheder der finder sted under den kinesiske nytårsfestival.

Datoerne er angivet i henhold til månekalenderen i tal, som er de samme datoer hvert år (i parentes er angivet danske datoer, der ændres hvert år). Laba grød

8.12, (20. januar 2020) Laba Festival.
Laba grød (腊八节Làbā Jié) På den 8. dag i den 12. måned, er det Laba festivalen (腊八Làbā)
Læs mere om Laba festivalen her

En uges tid før nytårsaften begynder de egentlige forberedelser til nytårsfesten.
Forberedelserne kan ses som en slags renselsesproces, både på det materielle og på det åndelige plan, således at al ulykke og dårligdomme, der har ophobet sig op i årets løb, kan blive fjernet.

Man vil søge at råde bod på de fejl, der blev begået i det forløbne år og udføre de pligter, der blev forsømt overfor familien, guder eller andre.
Køkkenguden
23. 12. (4. februar 2021)
En af de vigtigste traditionelle nytårsforberedelser, er familiens afsked med køkkenguden Zao Jun (灶君) eller Zhang Lang, den som beskytter de fleste hjem og familier i Kina.

Han er den fornemste blandt husets skytsguder, der fungerer som husgud, ven, mentor og spion.
Ifølge traditionen placeres køkkengudens statue eller billede i køkkenet, gerne over komfuret, hvor han observerede hvad familien har for sig, og rapporterer videre om det til den højeste af herskerne, Jadekejseren.

Læs mere om Køkkenguden her

24. 12. (5. februar 2021)
Efter afskeden med køkkenguden, hører det med til forberedelserne, at der gøres grundig rent både inden – uden for huset.
Et gamle ordsprog på kinesisk for den 24. dag i den 12. måned er ”Èrshísì sǎo fáng rì” 二十 四 扫 房 日, der betyder ”den 24. rengøringsdag". Nytårsrengøring

Efter køkkenguden er sendt til den himmelske kejser, vil kineserne, gennemføre en grundig rengøring af hele huset.
Mænd og kvinder, gamle og unge, alle har travlt med husets rengøring, der bliver vasket alt hvad der kan vaskes, såsom alle slags redskaber, alt sengetøj og gardiner mv.

Gamle og ubrugelige ting vil blive kasseret og eventuelt erstattet af nye ting.

Der bliver støvet af og fejet gulve. Støvet bør altid fejes indad og derefter bæres ud af bagdøren. Herved sker der ingen skade, eller tab af lykke, eller formue etc

Generelt – og altså ikke kun ved nytår – tror mange kinesere, at hvis man fejer støv ud af fordøren, så fejer man tillige heldet væk fra familien.
Rengøringen varer ofte i flere dage.

Afvikle gamle gæld inden nytåret I en handling af god karma tilbagebetales, før nytår, gammel gæld af alle slags, til venner, familie og andre man skylder penge. Dette er også tiden til at returnere lånte varer eller ting.

Hvis et venskab er blevet lidt tyndslidt, så tag hen til den pågældende person.
En tilgivelse af dem, der har forurettet én på en eller anden måde, giver både dem og en selv en chance for at starte på ny.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
25. 12. (6. februar 2021)
På denne dag vil mange lave Tofu (豆腐 dòufu), en sojabønnemasse fremstillet af sojabønner, som er almindelig i det kinesiske køkken.
Det siges, at Jadekejseren (Yuhuang), vil komme og inspicere den menneskelige verden for at kontrollere, om rapporten fra køkkenguden er sandt.
Derfor spiser folk den billige Tofu for at vise Jadekejseren, at de er sparsomme og de lever et simpelt liv, således at de kan undgå straffen fra Jadekejseren.

Jadekejseren,
玉皇大帝 yù huáng dà dì, er den øverste guddom i den kinesiske mytologi.
Under Jadekejseren befinder sig talrige guder eller bureaukratguder, der hver især er ansvarlige for deres afdeling med tilhørende funktionelle opgaver.

26. 12 (7. februar 2021)

I det gamle Kina levede de fleste af de almindelige mennesker et fattigt liv og havde kun råd til at spise svinekød under nytårsfestivalen.
Så på denne dag var hovedaktiviteten at der blev slagtet eller købt grise, så de kunne få svinekød under nytårsfestivalen.
Selvom de fleste mennesker nu spiser kød i det daglige liv, vil folk stadig gerne købe kød på denne dag for at holde sig til traditionen.

27. 12. (8. februar 2021)
Indkøb er den vigtigste aktivitet på denne dag. Folk vil købe fyrværkeri, nytårsdekorationer, herunder papirklip og kuplet, røde lamper, Hong bau, nyt tøj til brug i det nye år. og så videre.
Kupletter eller versepar udgør en særlig litterær form i Kina. Få, velvalgte og smukke ord bruges til at udtrykke ønsker og håb for det nye år.
Verseparrene hænges op på begge sider af boligens dør

Da brug af knive og sakse under det kinesiske nytår anses for uheldigt, bør hår og negle klippes før nytårsaften.
Det er også dagen hvor det er store vaskedag, der bliver badet, vasket hår og alt tøjet bliver vasket, i håbet om at få fjernet alt sammenhobede uheld fra det forgangne år.

28. 12. (9. februar 2021)
På denne dag laves der lave dampede brød (Baozi 包子) og der vil blive forberedt mad til alle nytårsdagene.
Selvom supermarkeder eller indkøbscentre stadig er åbne, og man nemt kan købe noget i løbet af dagene, er der stadig en tradition for folk at forberede forskellige former for mad før festivalen, især i landdistrikterne.
Man vil også begynde at udsmykke vinduer, døre, stuerne og værelserne med at opsætte de hjemmelavede eller indkøbte nytårsdekorationer.

29. 12. (10. februar 2021)
De sidste par dage i det gamle år, har man travlt med forberedelser af maden. I følge gammel skik. må skarpe instrumenter som knive og sakse ikke bruges nytårsdag, da man frygter at lykken vil blive skåret væk.
Alt maden skal derfor skæres og snittes i stykker så det kan betjenes med spisepinde eller en ske.
På denne dag vil folk besøge deres forfædres grave.
Artikel fortsætter efter annonce
Annonce
30. 12. (11. februar 2021 - nytårsaften)
Hvis man ikke har fået opsat alle nytårsdekorationerne, er formiddagen nu sidste chance for at få sat dem op, så de kan beskytte familien for uheld og bringe lykke og velstand til husstanden.

Genforengsmiddagen om aftenen (tuán nián團年), har stor betydning for kineserne, fordi det er den aften hvor alle familiemedlemmer er samlet.
Alle retterne ikke alene nytårsaften, men i alle nytårsdagene, serveres der de bedste fødevarer og ikke alene alle retterne, men også de skåle og fade retterne serveres i og på, har en symbolsk betydning.

Men i de senere år er det blevet mere almindeligt af bekvemmeligheds årsager, eller de familier med færre mennesker, på to, tre personer, at bestille takeaway eller at tage på restaurant. Shŏu suì 守岁, er en kinesisk nytårstradition, hvor familiemedlemmer vil været samlet og holde sig oppe hele natten efter genforenings middagen, for at byde velkommen til det nye år.

Ifølge kinesiske overtro vil børn, som følge af Shou Sui øge forældrenes levetid.
Efter middagen er det den bedste tid for de yngre generationer, fordi de kan få røde kuverter fra de ældre generationer. Mange familier er også samlet for at se på CCTVs nytårsgalla show, der starter kl. 20 og slutter ved midnat.
Programmet er et af de mest sete tv-shows i Kina, der også sendes til det øvrige asien samt oversøiske lande, her er der traditionelle folkemusik og popoptræden fra Kinas bedste sangere, dansere og akrobater.
Hong Bao digital
Under tv-showet, er det blevet populært blandt unge at sende “røde kuverter” (en online pengeoverførsel med en farverig besked) via WeChat (en mobil app) som en hilsen.
Det er blevet en ny måde at ønske godt nytår på til venner eller pårørende i løbet af det kinesiske nytår.

Når klokken slår midnat, og man er kommet ind i det nye år, bliver alle et år ældre, uanset hvilken dag på året man blev født.
Det nye år bliver budt velkommen med fyrværkeri, og alle døre og vinduer skal stå åbne, så det gamle år kan smutte ud.

I Kina er fyrværkeri en af de vigtigste traditioner for at signalere en lykkevarslende fremtid og fyrværkeri bruges traditionelt under nytårsfestivallen.
I mange af de større byer er fyrværkeri, blevet forbudt, bl.a. på grund af luftforurening. I stedet for arrangerer myndighederne, storslående fyrværkeri fra offentlige pladser.

1. 1. (12. februar 2021) kinesisk nytårsdag

Man står tidligt op, hvis man ellers har været i seng, og starter med en omgang fyrværkeri for at byde det nye år velkommen. (hvis det er tilladt at lave fyrværkeri). Første dag i det nye år bruges, ifølge gamle skikke, på at besøge familie, venner og naboer for at aflevere små gaver. Rød kuvert

Typisk er det små skåle med frugt, der udveksles, men til børn og ugifte giver man små røde pakker med penge.  
Børn beder om Hong Bao (紅包) ved at sige Gong Xi Fa Cai, Hong Bao Na Lai!. Det betyder Godt Nytår! Giv mig en rød kuvert!
Læs og lyt om nytårshilsner her


Af andre ritualer gælder, at man hverken må feje, støvsuge eller vaske håret.
Man skulle jo nødig vaske det nye års lykkebringende ånder ud med badevandet.
Forældre og ældre familiemedlemmer, uddeler røde kuverter ”hongbao”  med penge i til børn og ugifte, for held og lykke i det nye år. Betydningen af hóngbao, er ikke de penge der er i kuverten, det er faktisk selve kuverten.
Det er den røde farve der symboliserer held og lykke i den kinesiske kultur.
Man fejer ikke gulv på årets første dag, for at feje støv fra gulvet over dørtrinet ville symbolisere, at man fejer familien ud af huset.
Andre ritualer går ud på, at man ikke vasker hår, for så skyller man al lykke og velfærd væk.

De fleste mennesker vælger at spise dumplings, i håb om at frembringe en formue i fremtiden, fordi formen af dumpling ligner de guld barre, der anvendes som valuta i oldtiden. Folk i Fujian foretrækker at spise nudler, fordi nudler her er symbolet på lang levetid.
Udtrykket dumplings gælder for Jiaozi (饺子), Wonton (雲吞 og Forårsrulle (Chūnjuǎn 春卷)

Offentlige parader og kulturelle aktiviteter
Løvedans>
I mange kinesiske byer, kan der i nytårsdagene, opleves traditionelle parader og optog med  dragedansere, løvedansere og lignende. Der er også typisk folk der går på stylter og kinesiske tryllekunstnere.

Den første dag er også dagen hvor man besøger medlemmer af familien og andre slægtninge.
Det er i dag ændret til at mange bruger at sende nytårshilsner med moderne metoder som f.eks.tekstbeskeder og e-mails samt mobil telefonopkald.

De mest almindelige kinesiske nytårshilsner er ‘xin nian kuai le´ (godt nytår) og ‘gong xi fa caia´ (ønske om fremgang)
Læs og lyt om nytårshilsner her

2. 1. (13. februar 2021)
Gifte kvinder kan på årets anden dag tage på besøg hos deres egne forældre, mens gifte mænd traditionelt selv bestemmer, hvornår de vil besøge hvem. Familier og forretningsfolk tilbeder Velstandens Gud på nytårets anden dag.
De lægger frugt, kager og andre lækkerier foran en statue, der forestiller guddommen, brænder en særlig form for papirark af, og  bagefter spiser de så – fornuftigt nok – gudens mad selv.
Kineserne tror på mange forskellige velstandsguder. Nogle er historiske skikkelser som Kuan Kung fra de Tre Kongerigers Periode, andre er hentet fra mytologien.

3. 1. (14. februar 2021)

I direkte kontrast til de første to dage af det kinesiske nytår, betragtes den tredje dag som en dårlig dag at besøge venner og familie.
I det sydlige Kina mener folk, at skænderier nemt kan ske på denne dag, så derfor besøger de ikke hinanden.

5.1. (16. februar 2021)

Denne dag hedder også Po Wu, hvor folk vil spise dumplings.

6. 1. (17. februar 2021)
Flere kontore rog forretninger genåbnes, efter at have været lukket de første fem dage i det kinesiske nytår som er officielle helligdage.
Igen laves der mere fyrværker for at modvirke de onde ånder, der vil forsøge at blande sig i erhvervslivet i det nye år.

7. 1. (18. februar 2021)
Den syvende dag i den første måned, hedder renrì 人日, og ifølge den kinesiske mytologi blev menneskeheden skabt på denne dag, så på denne dag fejre man alle menneskers fødselsdag.
På denne dag vil folk spise syv slags grøntsager og rissengrød for at fejre menneskes fødselsdag.

8. 1. (19. februar 2021)
Den ottende dag i det kinesiske nytår er dagen før Jadekejserens (Yù Huáng玉皇) fødselsdag, og særlige familie middage afholdes for at ære, Himmelens Hersker Jadekejseren.
Mange arbejdsgivere vil  tilbyde deres medarbejdere gratis mad.

9. 1. (20. februar 2021)
Forsat fejring af Jade-kejserens fødselsdag, med bønner og røgelsespinde.

10. 1. (21. februar 2021)
Forsat fejring af Jade-kejserens fødselsdag, med bønner og røgelsespinde.

11. & 12. 1. (22. & 23. februar 2021)
Bortset fra familie middage og tid med venner, er disse dage relativt stille på kinesisk nytår.

13. 1. (24. februar 2021)

Efter tolv dages overdådig spisning, overgår mange mennesker til vegetarretter på den trettende dag i håb om at få renset de trætte fordøjelsessystemer.

15. 1. (26. februar 2021) Lanterne Festival
Den femtende dag, også kaldet Lanterne Festival, er slutningen på forårsfestens aktiviteter, og alle ting er tilbage til det normale efter den dag.
Det er også den første fuldmåne dag efter nytårsaften.
Læs mere om Lanternefesten her

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer: