KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 02-Nov-2020    
  Art. 11.1.7
Det kinesiske køkken og madkultur

Kinesere generelt er ikke så bekymrede for ernæring som vestlig kultur. 

De er mere optaget af madens tekstur, smag, farve og aroma. 
Dette er de afgørende punkter for god kinesisk madlavning. Kinesiske daglige måltider består af fire fødevaregrupper: korn, grøntsager, frugt og kød. 

På grund af laktoseintolerance forbruger kineserne ikke store mængder mejeriprodukter.
 I stedet for erstatter kinesere disse med soyamælk og tofu, der også indeholder store mængder protein og calcium. Grøntsager, frugter og kød er normalt friske. 

Det kinesiske køkken er et af de mest varieret i verden, når alle Kinas regioner betragtes under et.
Da landet er stort, er der ikke kun tale om én madkultur, men derimod mange forskellige.

Disse madkulturer er skabt gennem tilstedeværende råvarer – og ofte er dette, alt hvad der er spiseligt. Køkken regioner

Alt efter hvor i Kina man var bosat, havde madkulturen betydning for tilgængelighed af råvarer og andre forskellige faktorer, som klima, geografi, historie, madlavningsteknikker og livsstil.

Traditionelt beskrives det kinesiske køkken som samlet i seks større regionale køkkener.
Nord, nord-øst, nord-vest, øst, syd- og central og sydvest.

Basisføden er i syden ris, der bruges kogt, som ris nudler og som mel til boller og pasta. Glutinøs ris ("klæberis") bruges i mange kinesiske specialiteter.

Basisføden i norden er afgrøderne soja og hvede, som bruges til uhævet brød, grød og dampede boller.

Fisk er vigtig overalt, i landets indre mest i tørret form.
Svin, høns og ænder er kødkilderne; oksekød er sjældent, undtagen i de nordligste egne.

Mælk og ost er uden betydning i store dele af Kina. Men i Yunnan-provinsen, hvor ost, yoghurt og andre mejeriprodukter er et bemærkelsesværdigt træk ved det regionale køkken.
Kineserne er dog heller ikke kræsne når det kommer til kød, da de spiser alt på dyret – selv øre og fødder.

Te spiller en vigtig rolle i den kinesiske spisekultur.  De forskellige typer kinesisk te inkluderer sort, hvid, grøn, gul, oolong og mørk te.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Generelt om kinesisk madkultur.
Der er mange vandrehistorier om kinesisk madkultur, historierne er ikke nødvendigvis forkerte, men er ofte forvrænget eller overdrevet.
I et land som Kina der har et areal på 9,6 millioner km2, mod Europa der har 4,2 millioner km2, kan man ikke tale om én kinesisk madkultur.
Ligesom der findes flere madkulturer i Europa findes der også forskellige madkulturer i Kina.

Den kinesiske madkultur er skabt gennem bl.a. samspillet af tilgængelige råvarer, traditioner, klimaforhold, naturforhold, historie, religion, historie, filosofi (yin & yang princippet), æstetik og politik.

På spørgsmålet hvad spiser kinesere, kan man svare at generelt spiser kinesere alt hvad der findes af spiseligt, men det mest almindelige er alle former for grøntsager og kød hvor det hovedsagelig er, svinekød, oksekød og kylling, samt alle former for fisk.
Til gengæld spiser man så alt på dyret af både indmad og f.eks. grisetæer, griseører, hønsefødder.

Kineserne i de forskellige regioner, spiser specielle fødevarer for at fejre vigtige begivenheder eller festivaler, for eksempel månekager til Midt-efterårsfestivalen og dumplings til Forårsfestivallen. Den traditionelle mad til at fejre ens fødselsdag i Kina er nudler og ferskner.

Sammenlignet med andre lande bruger kinesere meget mere tid på madlavning med et gennemsnit på 2-3 timer hver dag.
Sammen med den socioøkonomiske stigning og indkomstforøgelser fortsætter folks livsstil med at ændre sig.

Især i byområder er folk modvillige til at bruge for meget tid på madlavning og madlavning; derfor øges hyppigheden af ​​at gå ud og spise.
Mad kan bruges af mennesker til at udtrykke deres sociale status. Sjælden og dyre fødevarer bruges ofte til at repræsentere rigdom og høj social økonomisk status. Kejser måltid

Kejserne fra Qing-dynastiet spiste et måltid, hvor der var mindst hundreder af retter, omgivet af et stort antal af eunukker, to generaldirektører og seks vicegeneraldirektører.

Så mange retter kunne kejseren trods alt ikke spise. Kejseren valgte måske kun 3-4 retter. Resten blev taget væk og spis af personalet. De store antal retter var af sikkerhedshensyn, for at man ikke skulle forgifte maden,. Da man ikke vidste hvilken retter kejseren ville vælge, skulle resten spises af personalet, på den måde kunne man se hvis maden var forgiftet.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
I kinesisk kultur bruges mad til at repræsentere, rigdom og høj social økonomisk status. For visse gæster og forretningsforbindelser serveres der ofte dyre og sjældne fødevarer som respekt for gæsterne.
En formel middag inkluderer 4–6 kolde retter, 8–10 varme retter.

Andre artikler om:
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap