KINA-PORTAL.DK
Indgangsportal til kinesisk samfund, historie, kultur og meget mere

Kina portal
Loading
Menu

Kinesisk broderi

Kinesisk broderi har en lang historie siden yngre stenalder. På grund af kvaliteten af silke fibre, er de fleste kinesiske fine broderier i silke. Nogle gamle rester af silke produktion er blevet fundet i forskellige neolitiske steder går tilbage 5.000-6.000 år i Kina. I øjeblikket den tidligste virkelige prøve af silke broderi opdaget i Kina er fra en grav i Mashan i Hubei-provinsen identificeret med Zhanguo periode (5.-3. århundrede f.Kr.).

Efter åbningen af Silkevejen mod vest, under Han-dynastiet  (202 f.Kr.-220 e.Kr.), havde man kontakt med det samtidige Romerriges østlige forposter. Både silke produktionen og handelen med omverden blomsterrede.
I det 14. århundrede, nåede den kinesiske silke broderi produktionen sit højdepunkt. Flere store silke broderi stilarter var blevet udviklet, herunder  Song Jin broderi i Suzhou, Yun Jin broderi i Nanjing og Shu Jin broderi i Sichuan. De fire store regionale stilarter kinesisk broderi er Suzhou broderi (Su Xiu), Hunan broderi (Xiang Xiu), Guangdong broderi (Yue Xiu) og Sichuan broderi (Shu Xiu). Alle af dem er nomineret som kinesisk immaterielle kulturarv.

I dag er de fleste håndarbejde var blevet erstattet af maskiner, men nogle meget sofistikerede produktion er stadig håndlavede. Den moderne kinesisk silke broderi stadig er fremherskende i det sydlige Kina.