KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere

 Forside | Samfund  | Historie | Kultur | Kunst | Filosofi | Religion | Astrologi | Geografi  | Natur | Attraktioner  | Danmark - Kina

-
EMNER: Litteratur historie Klassisk litteratur
Litteratur Middelalderen  

Kinesisk litteraturhistorie

Kinesisk litteratur kan inddeles i tre store historiske perioder der på denne hjemmeside følger de historiske perioder:

Artikel forsætter efter annonce:

Den klassiske periode 
De ældste eksempler på kinesisk skrift er indskrifter på knogler og skildpadde-skaller, stammer formentlig fra det 14. århundrede f.Kr., fra området omkring Huang He (Den Gule Flod).
Indskrifterne har sandsynligvis været brugt i forbindelse med spådomme udført for konger af Shang-dynastiet (1766 -1027 f.Kr.), det tidligst dokumenteret dynasti. Selvom det ikke er litteratur i den strengeste forstand, repræsenterer de dog de tidligste eksemplarer af kinesiske skrifter, som blev grundlaget for den efterfølgende kinesiske litteratur.
Middelalderen 

Fra begyndelsen af middelalderen i det 1. århundrede f.Kr til slutningen af det 19. århundrede, var Kina ikke kun opdelt i krigsførende stater, men var også i 13.hundrede tallet invaderet af mongolerne. og i det 17.århundrede var det Manchuerne der regerede i Kina.

Ikke desto mindre var disse århundrede den gylden periode i Kina, hvad angår den litterære æra. 
Udbredelsen af buddhismen fra Indien, opfindelsen af trykning, og blomstringen af poesi og prosa oplyste hele perioden, og gjort det til en af de mest strålende i den kinesiske litteraturhistorie.
Siden det 13. århundrede kinesiske den folkelige litteratur har fulgt et mønster af de lokale egns -historier og dramaer, hvor de har udviklet sig til en folkelig national litteratur.
.
Moderne periode
Den folkelige litteratur fortsatte med at udvikle sig gennem den moderne periode, indtil det endelig kejserdømmet kollapsede i starten af det 20. århundrede med en ny og mere omfattende litterær bevægelse i de tidlige år af det 20. århundrede.

I første halvdel af det 20. århundrede anvendte kinesiske forfattere, litteraturen for at afspejle den afskyelige side af livet, som et våben til at bekæmpe ondskaben i samfundet, og som en form for propaganda til at sprede budskabet om klassekampen.

I årene fra Kulturrevolutionen (1966-1976), blev forfattere og kunstnere opfordret til at angribe den borgerlige og vestlige indflydelse. Siden da, trods tilbageslag i 1981 og 1983 (året for den kampagne mod såkaldte åndelige forurening) har der været en større ytringsfrihed, og en ny interesse i de vestlige former og ideer tolereres. 
Der er dog censur i Kina som Kinas Kommunistiske Parti ser som en foranstaltning for at opretholde ro og orden, og at forhindre at ikke godkendte- reformister, separatistister, kontrarevolutionære, eller religiøse organisationer i at organisere sig og sprede sig.

Kinas litteraturhistorie -  Litteraturhistorie klassiske periode -  Litteratur middelalderen perioden

Annonce
Annonce
Andre relevante emner og annoncer: