Slideshow

KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 05-Nov-2020    
  Art. 11.12.2
Kinesisk opera (kinesisk: xìqu 戲曲


Kinesisk opera udviklede sig fra den tidligste skriftlige kilde Shijing (kinesisk 诗经), på dansk poesiens eller odernes bog.
Shījīng består af i alt 305 sange / salmer, nogle af teksterne er beregnet til offer ceremonier.

Disse ceremonier er en kommunikationsform med forfædrene, uanset om det er musik, danse, sange, tekster, ritualer eller symbolhandlinger, der blev opført ved hoffet af optrædende i store kostumer og med maskerede ansigter.

Under Handynastiet (206 f.Kr.-220 e.Kr.) opstod den populære markedsunderholdning baixi ('hundrede spil').
Ritualerne er en del af menneskets etiske forpligtelse frem til perioden under Tang dynastiet.
Tang-dynastiet (618-907) var et højdepunkt for den kinesiske kultur, herunder også poesien.

Under Tang dynastiets kosmopolitiske åbenhed og den internationale samhandel får den traditionelle kinesiske dans en ny dimension, hvor der hentes inspirationer fra buddhismen og det sociale samkvem med de omkringliggende lande.Kinesisk opera

Den kinesiske opera var også en af de kunstarter, der så dagens lys under Tang dynastiet. Kejser Xuan Zong (712-755), var meget interesseret i alle former for kunst, oprettede Kinas første teaterskole i sin pærehave.

Den kinesiske opera er en sammensmeltning af forskellige kunstformer, der eksisterede i det gamle Kina.

Fortællekunsten var det centrale i operaen, men over tid inkorporerede de forskellige kunstformer, såsom musik, sang og dans samt kampsport, akrobatik, kostume og make-up kunst og litterære kunstformer, til den traditionelle kinesiske opera.

I århundreder var kinesisk opera den vigtigste form for underholdning for både by- og landdistrikter i Kina, men der var geografiske hindringer, folket i det sydlige kunne ikke forstå sproget i det nordlige og omvendt.

Derfor blev der udviklet langt over hundrede regionale grene af de traditionelle kinesiske operaer.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Siden har den kinesiske opera været en af ​​de mest populære underholdningsformer i landet, hvor Peking-operaen er den mest populære og kendt som Kinas "nationale teater", men andre genrer som Yue-opera, kantonesisk opera, Yu-opera, kunqu, qinqiang, Huangmei-opera, pingju og Sichuan operaer spilles også regelmæssigt for dedikerede fans.

For unge mennesker er kinesisk opera ikke længere en del af den hverdagslige populære musikkultur, men den er stadig en attraktion for mange ældre, der her finder i operaen blandt andet en national eller regional identitet.

Andre artikler om:

 

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap