Slideshow

KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 02-Nov-2020    
  Art. 11.1.18
Kinas Sprog

Kinas officielle sprog eller rigs-kinesisk er det vi i vesten kalder Mandarin-kinesisk. På kinesisk bruges der flere navne, det officielle navn er Putonghua, men kaldes også for Guoyu og BeijingHua. 

Putonghua/Mandarin er undervisningssproget på alle skoler i Kina og det sprog som myndighederne kommunikere i. Hertil kommer andre dialekter, hvoraf de mest udbredte er kantonesisk, shanghainesisk samt minnanhua.
Derudover er der de etniske minoriteters sprog, herunder tibetansk og mongolsk.

Ordet Mandarin er portugisisk, der igen kommer fra sanskrit (old indisk) mantri. Mantri blev brugt som betegnelsen for en embedsmand og offentlige instanser.

Mandarin er af europæere overført til kinesiske forhold, for kinesisk embedsmand af høj rang, og som det officielle talesproget for rigs-kinesisk, der kan forstås af de fleste kinesere.

Mundtlig mandarin er ikke nødvendigvis forståeligt for dem, som taler andre dialekter af kinesisk, hvis de ikke har lært det, men moderne, skriftligt standardkinesisk (baseret på mandarin) kan læses af de fleste.

I følge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua, formodes det at lidt over 53 % af befolkningen i Kina eller ca. 690 millioner mennesker, er i stand til at tale Mandarin. 
I de kinesiske byer er det ca. 66 % der taler Mandarin, mens kun 45 % taler det på landet. 

Omkring 70 % af befolkningen I alderen mellem 15 and 29 år taler Mandarin, mens kun omkring 30 % af dem over 60 kan tale det. 
I Hong Kong var kantonesisk tidligere dominerende men siden Hong Kong blev kinesisk i 1997 er mandarin blevet stadig mere udbredt der

Kinesisk er det mest udbredte sprog i verden. Mere end 1 milliard mennesker i Folkerepublikken Kina, Taiwan og kinesiske samfund rundt omkring i verden taler kinesisk.

Kinesisk består af mange dialekter med et fælles skriftsprog. De talte dialekter er (i modsætning til skriftsproget) ikke alle indbyrdes forståelige. Mange af dialekterne har mere karakter af selvstændige sprog. Mandarin kinesisk er det mest udbredte og er det officielle sprog i Kina.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

Kinesisk tilhører den Sino-tibetanske sprogfamilie, som også omfatter tibetansk, karen og burmesisk.

Kinesisk har påvirket mange østasiatiske sprog.

Det kinesisk skriftsprog opstod for over 4000 siden og var relativt stabilt indtil Folkerepublikken Kina besluttede at forenkle skrifttegnene for at gøre det lettere at læse kinesisk.

Skriftlig kinesisk består af mere end 40.000 tegn.

Internationalt er Pinyin et udbredt system til transkribering af kinesisk ved brug af det latinske alfabet til at repræsentere lyde i det kinesiske sprog. 

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap