KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 18-Nov-2020    
  Art. 11.16.3
Kinesisk sproghistorie    

Det kinesiske skriftsystem er et unikt fænomen i den moderne verden af ​​alfabetskrifter. Piktogrammer udvikling
I stedet for et par dusin bogstaver har den udviklet tusindvis af komplekse tegn eller "tegn", der fungere som rene fonetiske scripts, og repræsenterer et ord. 

Den første genkendelige form for kinesisk skrift stammer fra 3.500 år siden, men mange hævder, at dets oprindelse ligger meget længere tilbage i fortiden. 

De ældste eksempler på kinesisk skrift er indskrifter på knogler og skildpaddeskjolde, stammer formentlig fra det 14. århundrede f.Kr., fra området omkring Huang He (Den Gule Flod).

Indskrifterne har sandsynligvis været brugt i forbindelse med spådomme udført for konger af Shang-dynastiet (1766 -1027 f.Kr.), det tidligst dokumenteret dynasti.

Skriftligt kinesisk opstod i sin tidligste form af udskårne symboler for 6000 år siden.

Orakel skriftDe kinesiske tegn, der biver brugt i dag, har udviklet sig fra dem, der blev brugt i knogle- og skildpaddeskjolde inskriptioner, og bronzeinskriptionerne producerede kort tid efter, fra Shang-dynastiet omkring 1766 f.Kr. - 1123 f.Kr., hvilket viser, at det skrevne sprog har en eksistens på over 3.000 år.

Skriften blev dengang kalligraferet med pensel og tusch, mens nutidens kineser bruger både fylde-, kuglepen, skrivemaskine og computere, tegnene er blevet forenklet en smule.
Men ellers er skriften forblevet sig selv tro.

Det kinesiske sprog gør brug af enkelte unikke tegn eller symboler til at repræsentere et ord af deres ordforråd.

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce
De fleste af tegnene er kun en beskrivelse af udtalen af lyden og betydningen af ordet.

Det er tegnenes oprindelse som logogram som gør det muligt at  forstå ikke kun af flertallet af kineserne, men også af de meget forskellige, kinesiske dialekter kan læse sprogets betydning.

Der kan nemt findes 40.000 tegn i en stor kinesisk ordbog, og man skal lære mindst 2.000 tegn for at kunne læse en kinesisk avis.

Ud over deres funktionelle værdi som symboler for kommunikation, kan kinesiske tegn også have en æstetisk værdi (fx kalligrafi).

Selv om det skrevne kinesiske sprog er blevet ændret på grund af politiske forandringer og revolutioner, er de grundlæggende principper for sproget og deres tegn og symboler det samme.

Der er flere dialekter af kinesisk sprog, men det skrevne sprog er mere eller mindre ens.

Selv om det kinesiske folk fra forskellige provinser har svært ved at kommunikere verbalt, kan de forstå det skrevne sprog.

Det skrevne sprog har tre former: traditionel, forenklet og fonetisk eller 'Pinyin' en form for oversættelse ved hjælp af den romerske stavemåde.

Læs mere om PinYin her

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap