Slideshow

KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 05-Nov-2020    
  Art. 11.18.6


Emei bjerget og Den Store Buddha i Leshan
Optaget på Verdensarvlisten i 1996 både på natur- og kulturlisten. Emei bjerget
Emei Shan (Kinesisk: 峨眉山: Éméi shan) er et bjerg i Sichuan-provinsen, og er et af de fire hellige buddhistiske bjerge der ligger i området. Emei ligger ca. 200 kilometer syd for Chengdu, hovedstaden Sichuan-provinsen, og kun 28 kilometer fra byen Leshan.
Naturmæssigt
Det 3099 meter høje Emei Shan er det højeste af ​​de fire hellige buddhistiske bjerge i Kina, der dækker et område på ca. 154 kvadratkilometer, igennem et frodigt og afvekslende landskab med eventyrlige klippeformationer, vandfald og snævre kløfter.

Når man på afstand ser konturen af Emei Shan, ligner det et pigeansigt med ”smukke øjenbryn”, deraf navnet Emei. Emeishan bliver også benævnt "Det smukkeste bjerg under himlen."

Emeishan blev dannet af et vulkanudbrud i den permiske periode for 299 til 251 millioner år siden.

Den store forskel i temperaturen fra bunden af bjerget til toppen giver mulighed for en stor mangfoldighed i plante- og dyrelivet.

Emei er også kendt for sin usædvanligt forskelligartede vegetationszoner, herunder subtropisk stedsegrønne bredbladede skove, blandet Emei bjergetblomstrende og løvfældende bredbladet skov, blandede bredbladede og nåletræ skove og sub-alpine nåletræ skov.

Nogle af træerne er mere end 1000 år gamle. Emeishan er også rig på dyrearter med ca. 2.300 registreret arter, herunder flere arter der er truede på verdensplan.
Emei har over 2.300 slags vilde dyr, hvoraf 157 er sjældne eller lokale arter der stammer fra Emei heraf er der 29 dyrearter der national beskyttede dyr.

På grund af de forskellige sjældne urter og medicinske planter, der også blomstre her, var Emeishan et yndet boligsted for Daoistiske herbalister og healere.

Vejen til toppen går ad de mange bjergstier (eller med bus/lift/bærestol) gennem et frodigt landskab med over 3.200 plantearter og 2300 dyrearter.

Stierne fører forbi eventyrlige klippeformationer, vandfald og smalle kløfter og mange andre naturskønne pletter og templer, der pryder bjergsiden fra bunden af bjerget til toppen<
Artikel fortsætter efter annonce
Annonce
Den Store Buddha (Dafo) kinesisk: 乐山大佛

Med sine 71meter høj, 10 meter bred, et hoved der er 14,7 meter højt, og hver af fødderne der er 11 meter lange, er Buddhastatuen der med hænderne hvilende på knæene, og kigger ned på sammenløbet af tre floder.  Stenskulpturen, som er er verdens største Buddha, vender ud mod Mount Emei, Det er den største og højeste sten Buddha statue i verden.

Buddhafiguren der er hugget ud af den røde sandstensklippe, der hvor floderne Min, Dadu og Qingyi løber sammen, ligger i den sydlige del af Sichuan provinsen i Kina, nær byen Leshan.Emei og buddha

Arbejdet på Den Store Buddha begyndte i år 713 og varede i 90 år.
Lingyun-templet der ligger ved siden af Den Store ​​Buddha, er også omdøbt til det store Buddha-tempel.

En legende fortæller, at ved sammenløbet af de tre floder, var vandene meget turbulent og skabte problemer for de lokale skibe, mange mennesker og skibe forsvandt sporløst i flodens strømhvirvler.

En kinesisk munk ved navn Hai Tong, troede, at hvis der blev lavet en siddende kæmpe Buddha, som blev hugget ind i klippen, og der kunne overvåge skibene, ville det kunne berolige de onde flodguder.I årevis bad han om midler til at påbegynde projektet, og han påbegyndte byggeriet af Den Store Buddha i året 713.
Munken Hai Tong boede og døde i denne hule på byggepladsen for Den Store Buddha.

Projektet var halvt færdigt, da munken døde.
Efter hans død gik bygningen af statuen i stå på grund af manglende finansiering. Ca. 70 år senere besluttede den lokale militærguvernør Wei Gao at sponsorere projektet, og statuen blev færdiggjort i år 803.

Tilsyneladende resulterede den massive konstruktion af statuen, at de overskydende klippestykker der blev udhugget, blev deponeret nede i floden, og som bevirkede at strømmen rent faktisk blev ændret, hvilket gjorde vandet sikkert for skibene at passere.

Med et sofistikeret afløbssystem indarbejdet i det oprindelige design, der stadig er i orden, bliver vand transporteret væk efter regnen, så statuen undgår eller mindsker forvitring af klippestenen.

Fordi denne udskårne Buddha er den største Buddha statue i verden, kalder folk den for Den Store Buddha, også kendt som Leshan Kæmpe Buddha. Ling Yun-templet der ligger ved siden af ​​Buddha statuen er også omdøbt til Det Store Buddha-tempel.
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce

Kulturmæssigt
Emeishan har en dokumenteret historie på over 2.000 år, der består af arkæologiske steder, vigtig arkitektur, gravsteder, rituelle rum og samlinger af kulturelle genstande, herunder skulptur, sten inskriptioner, kalligrafi, maleri og musik blandt de traditionelle kunstarter.

Emeishan er et område af ekstraordinær kulturel betydning, da det er det sted, hvor buddhismen først blev introduceret fra Indien til Kina og hvorfra den spredte sig gennem hele Østasien.Emei bjerget

Her blev et af de første buddhistiske templer opført i Kina i 1. århundrede fvt.
De buddhistiske klostre fra Ming og Qing-perioden, illustrerer en fleksibel arkitektonisk stil, der tilpasser sig landskabet, hvoraf de fleste ligger nær bjergtoppene. 

Emeishan var af stor betydning for både buddhismen og taoismen. I det tidlige Han-dynasti (25-220) blev et hus tilhørende en lægeurtesamler omdannet til det første taoistiske tempel på bjerget.  
På et tidspunkt opererede mere end hundrede templer samtidigt.

Buddhistiske og Daoistiske munke levede i harmoni med at praktisere meditation, helbredende kunst Daoyin (Yoga) herbalisme og de forskellige former for åndelige praksis.

Selv i dag har museerne et stort væld af poesi, litteratur, maleri og medicinske viden samt kampsport, der udviklede sig på Emeishan.

Med opblomstring af buddhismen og en tilbagegang for taoismen i Kina blev Emei-bjerget et helligt bjerg for buddhister.
I dag er der over et hundrede buddhistiske templer, som stadig er hjemsted for mange buddhistiske munke.

Kinesisk kulturarv og kulturhistorie, læs mere på nedenstående link
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap