KINA-PORTAL.DK
Indgangsportal til kinesisk samfund, historie, kultur og meget mere

Kina portal
Loading
 

Verdens kulturarvlisten i Kina:

Chengde - Dazu grotterne - Den Store Mur - Den forbudte by - Emei & Den Store Buddha - Himlens tempel - Huangshan bjerget - Huanglong - Jiushaigou- Kongfutsianske tempel - Lijiang - Longmen - Lushanbjerget og Nationalpark - Macao Historisk Centrum - Ming og Qin gravene - Mogao grotterne - Oldtidslandsbyerne - Pekingmennesket - Pingyao - Potala paladset - Qin mausoleum & Terrakottahæren - Qincheng - Sommerpaladset - Suzhous haver - Taishan - Tre Paralelle Elve i Yunnan - Yungang Grotterne - Wudan - Wuyi - Wulingyuan - Xidi og Hongcun oldbyer

 

 

Verdenskulturarv i Kina

 

SUZHOUS KLASSISKE HAVER
Optaget på Verdensarvlisten i 1997 og 2000

Byen Suzhou i den sydøstlige del af Jiangsu-provinsen er berømt for sine smukke, harmoniske haver, der har præget den kulturelle udvikling i hele Asien. Suzhous historie går mere end 2500 år tilbage, hvor kongen He Lu fra Wu-staten i 514 f.Kr. grundlagde byen som Wu-rigets hovedstad. På et tidspunkt har der været over 200 haveanlæg, i dag er der er 69 vel-bevarede haveanlæg tilbage.
Konceptet for haverne var et ønske om, at konger og kejsere kunne trække sig tilbage fra de bureaukratiske stridigheder med embedsmændene om verdslige anliggender. Haverne er komponeret efter Yang og Yin-princippet, hvor man skaber en balance mellem elementerne i naturen og en balance mellem natur og kultur. Et fascinerende miniaturelandskab af bjerge, søer, pavilloner og terrasser, korridorer og tårne viser den ydre harmoni og balance, der skal forplante sig til en indre harmoni og ro hos de mennesker, der betragter det.
Suzhous haver
Suzhous haver
Den Ydmyge Administrators Have
(Zhuozheng yuan)

Optaget på Verdensarvlisten i 1997
Er Suzhous største og mest berømte have. Haven er på 4.8 hektar (48.000 m2 ) og blev an-lagt i midten af det 16. århundrede Den er inddelt i tre afdelinger, øst-, midt- og vesthaven. Den midterste have er smukkest, og alle skal nyde udsigten fra Jianshan-tårnet og korrido-ren, der fører op ad bakken. Vand er det centrale i haven, og alt er bygget, så det vender mod de små søer og damme og følger deres former. Fra den midterste have er der indgang til et lille museum.

Den Evige have (Liuyuan)
Er Suzhous næststørste have på næsten 4 hektar. Haven har en 700 m lang snørklet korridor med 300 plader med kinesisk kalligrafi. Uden for bygningen Yuanyang, der symboliserer kærlighed står Suzhous største klippe (6,5 m høj)

Fiskerens Have (Wangshiyuan)

Er fra 1100-tallet og en af Suzhous mindste haver ca. 0, 6 hektar (6,075 m²). I den østlige del kan man se en klassisk bolig fra feudalperioden

Suzhous haver
Suzhous haver
Suzhous haver