KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 30-Oct-2020
  Art. 13.6
Kinas forfatning             

Kinas forfatning, konstitution eller grundlov, lægger de politiske rammer for nationalstaten.

"Folkerepublikken Kinas forfatning" blev vedtaget under den 1. nationale folkekongres i 1954.  Kinas første forfatning

Efter to mellemliggende versioner vedtaget i 1975 og 1978 blev den nuværende forfatning udfærdiget i 1982, med ændringer i 1993, 1999, 2004 og 2018.

De første 56 paragraffer af i alt 138, fremlægger de ideologiske grundprincipper for landets styrelse og giver moralske formaninger på de økonomiske, sociale og kulturelle områder.  
  

Den Kinesiske Folkerepublik erklæres for en socialistisk stat under folkets demokratiske diktatur, ledet af arbejderklassen.

Kommunististpartiets magt i Kina er forankret i Kinas forfatning, hvori der står at Folkerepublikken bygger på socialisme med kinesiske karakteristika, under ledelse og vejledning af Kinas Kommunistiske Part

I september 1949 vedtog det første plenarmøde på den kinesiske folks politiske konsultationskonference det " fælles program for det kinesiske folks politiske konsultative konference ", der havde karakter af en midlertidig forfatning.

Læs hele Kinas Forfatning PDF - her
Artikel fortsætter efter annonce
Annonce
Historisk forløb
Den 20. september 1954 blev den midlertidige forfatning gennemgået og godkendt på den 1. nationale folkekongres som "Folkerepublikken Kinas forfatning".

Efter to mellemliggende versioner vedtaget i 1975 og 1978 blev den nuværende forfatning udfærdiget i 1982, med ændringer i 1993, 1999, 2004 og 2018.

Den fulde tekst til den nuværende forfatning består af fire kapitler og 143 artikler. Den forklarer Folkerepublikken Kinas nationale karakter, fremhæver begrebet demokratisk centralisme og præciserer, at Folkerepublikken Kina er et samfund af folks demokratiske diktatur ledet af arbejderklassen og baseret på alliancen mellem arbejdere og bønder. kapitalistiske lande"

De første 56 paragraffer af i alt 138, fremlægger de ideologiske grundprincipper for landets styrelse og giver moralske formaninger på de økonomiske, sociale og kulturelle områder.

1988 ændrede Den Syvende Nationale Folkekongres i overensstemmelse med reformsituationen i artikel 10 og 11 i forfatningen. Lad den private økonomi opstå og tillade overførsel af arealanvendelsesrettigheder.

I 1993, efter Deng Xiaopings sydlige turné, for at muliggøre udviklingen af ​​det markedsøkonomiske system, reviderede den ottende nationale folkekongres de fleste af forfatningsbestemmelserne og indledningerne samt valget af lokale folkekongresrepræsentanter.
Systemet " socialistisk markedsøkonomi " blev formelt samt etablering af et flerpartisamarbejds- og politiske høringssystem under ledelse af det kommunistiske parti i Kina blev skrevet ind i forordet.

I 1999 reviderede det andet møde på den niende nationale folkekongres for at overholde udviklingen i situationen nogle af bestemmelserne i forfatningen, den reviderede forfatning forbedrede status for den private økonomi yderligere og afskaffede bestemmelserne om "kontrarevolutionære forbrydelser."
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce

I 2004 gentog den anden samling af den tiende nationale folkekongres ændringer til forfatningen.
Kampslovsstatus i den oprindelige artikel blev ændret til en undtagelsestilstand, og statspræsidenten blev bemyndiget til at erklære en nødsituation i overensstemmelse med afgørelsen fra den Nationale Folkekongres.

Desuden er udtrykket "staten respekterer og beskytter menneskerettighederne" også inkluderet i forfatningen.

I 2018 blev der vedtaget en forfatningsændring på et møde på den 13. nationale folkekongres. Bl.a.

  • afskaffede den kinesiske præsidents og næstformands tidsbegrænsninger på to valgperioder,
  • konstitutionel støtte til at udvide indflydelsen fra det kommunistiske parti,
  • afskaffelse af det kollektive ledelsessystem,
  • Tilføje ”Ledelsen for det kommunistiske parti i Kina er det mest væsentlige træk ved socialisme med kinesiske karakteristika”.
  • Tilføje "Udvikling af diplomatiske forbindelser med landene og økonomiske og kulturelle udvekslinger" blev revideret for at "udvikle diplomatiske forbindelser med landene og økonomiske og kulturelle udvekslinger og fremme opbygningen af ​​et samfund med menneskelig skæbne”
  • Tilføje ”Staten går ind for socialistiske kerneværdier, går ind for kærligheden til moderlandet, elsker folket, elsker arbejdskraft, elsker videnskab, elsker social moral og udfører patriotisme, kollektivisme, internationalisme og kommunistisk uddannelse blandt folket.”

Præsident Xi Jinping har siddet ved magten siden 2012.

Andre artikler om Kina:

 

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap