KINA-PORTAL.DK
Indgangsportal til kinesisk samfund, historie, kultur og meget mere

Kina portal
Loading
Kinas samfund: tema oversigt klik her

Nationalhymnen: 
Kinas National sang blev skrevet i 1935, med tekst af Kinas kendte digter Tian Han, musiken af Kinas berømte komponist Nie Er. Sangteksten lyder frit oversat:
I som nægter at være slaver rejs jer
med alt vores kød og blod
lad os bygge vores nye ”Store Mur”!Kinas national sang
Det kinesisk folk befinder sig i en kritisk periode
Alle må råbe udfordringen
Rejs jer! Rejs jer! Rejs jer!
Millioner af hjerter med samme sindelag
trodser fjendens våben 
trods fjendens våben
Marcher fremad ! 
Marcher fremad! Marcher fremad! Marcher fremad! fremad!

Sangen, der oprindelig hedder ”De frivilliges march”, var tema sangen fra filmen, ”Sønner og Døtre i stormangreb”. Kinas egen motivation for at vælge denne sang lyder ”Troen på nationen hang i en tynd tråd og filmen fortæller historien om dem, der drog til fronten for at kæmpe mod de indtrængende japanske styrker i det nordøstlige Kina (1937- 1945). 

Bevægende og stærk, gav sangen ”De frivilliges march” en beslutsomhed til det kinesiske folk om at ofre sig selv, for nationens befrielse. Et udtryk for Kinas tradition for mod, beslutsomhed og sammenhold i kampen med den udenlandske aggression”
Det var på denne baggrund at ”Det Kinesiske Folks Politisk Rådgivende Konference” den 27. September 1949 besluttede at antage sangen som en foreløbig nationalsang.
Kinas øverste organ Folkets National Kongres besluttede den 4. december, 1982 officielt at gøre sangen til nationalsang for Den Kinesiske Folkerepublik.

Se Video med Kinas national sang med dansk og kinesisk tekst