KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 31-Oct-2020     
  Art. 13.22
Kinas Sprog

Kinas officielle sprog eller rigs-kinesisk, er det vi i vesten kalder Mandarin-kinesisk, som er en oversættelse af Guānhuà ( 官 话 ; 官 話 , bogstaveligt talt "embedsmandens tale").
På kinesisk bruges der flere navne, det officielle navn er Putonghua 普通话, men kaldes også for BeijingHua 北京話,  Hànyu 汉语, Guóyu 国语  og Huayu 华语 .

Det er et af de ældste sprog i verden og det mest anvendte sprog i verden. Ifølge uofficielle statistikker, er der i øjeblikket ca. 1,4 milliarder mennesker, der taler kinesisk i verden, hvilket svarer til en ud af hver femte mennesker, der taler kinesisk. Kinesisk er et af de seks officielle arbejdssprog i De Forenede Nationer.

Kinesiske sprog, også kaldet sintiske sprog, tilhøre den kinesisk-tibetanske sprogfamilie. Kinesisk findes i en række varianter, der populært kaldes dialekter, men som normalt klassificeres som separate sprog af forskere.

Alle kinesiske sprog (eller dialekter) bruger forskellige toner. Det betyder, at de stiger eller falder i tonen for at gøre meningsforskelle klare og tydelige.

Sprogpolitik.
I år 2000 vedtog den kinesiske regering en lov om standardisering af det nationale fælles sprog Putonghua/Mandarin. Denne lov fastlægger den juridiske status for det nationale sprog i landet, mandarin og en standardisering af de kinesiske tegn.

Loven har til formål at fremme Putonghua og fremme standardisering af kinesiske karakterer, og dermed at spille en bedre rolle i det sociale liv, at fremme økonomisk og kulturel udveksling mellem alle etniske grupper og regioner

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce
I lovens artikel 5, står der at brugen af ​​landets fælles sprog skal være befordrende for at beskytte national suverænitet og national værdighed, for national enhed og national enhed og til opbygningen af socialistisk materiel civilisation og åndelig civilisation.

Alle Statslige organer og offentlige institutioner skal bruge mandarin og standardiserede kinesiske tegn som officielt sprog.

Det kinesiske Pinyin-program er en samlet standard for det romerske alfabetets stavemåde af kinesiske navne, stednavne og kinesiske dokumenter, og bruges i områder, hvor kinesiske tegn er upraktiske eller ubrugelige.Dialekter
Kineserne har forskellige sprog i forskellige provinser, i en sådan grad, at de ikke kan forstå hinanden
Der er store forskelle med kinesiske dialekter, hvor kineserne ikke forstår en anden dialekt og kun kan kommunikere på fællessproget mandarin.

Indenfor de tretten største (mest talte) dialekter findes:
Mandarin - Yue (herunder kantonesiske) – Wu - Sydlige Min – Jin – Xiang – Hakka – Gan - Nordlige Min - Østlige Min – Huizhou - Central Min og Pu-Xian Min.
Der er flere dialekter og mange slags oprindelige sprog i dialekterne. De nordlige dialekter med det største antal brugere er opdelt i fire dialekter: Nordlige Mandarin, Nordvest Mandarin, Sydvest Mandarin og Xiajiang Mandarin.
Hertil kommer der en masse sub-dialekter eller lokal dialekt, hvor der også er store sprogforståelses vanskeligheder

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Mandarin
Ordet Mandarin er portugisisk, der igen kommer fra sanskrit (old indisk) mantri. Mantri blev brugt som betegnelsen for en embedsmand og offentlige instanser. 

Mandarin er af europæere overført til betydningen af en kinesisk embedsmand af høj rang, og som det officielle talesprog for rigs-kinesisk, der kan forstås af de fleste kinesere.

Mundtlig mandarin er ikke nødvendigvis forståeligt for dem, som taler andre dialekter af kinesisk, hvis de ikke har lært det, men moderne, skriftligt standardkinesisk (baseret på mandarin) kan læses af de fleste.

I følge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua, formodes det at lidt over 53 % af befolkningen i Kina eller ca. 690 millioner mennesker, er i stand til at tale Mandarin. 
I de kinesiske byer er det ca. 66 % der taler Mandarin, mens kun 45 % taler det på landet. 

Omkring 70 % af befolkningen I alderen mellem 15 and 29 år taler Mandarin, mens kun omkring 30 % af dem over 60 kan tale det. 
I Hong Kong var kantonesisk tidligere dominerende men siden Hong Kong blev kinesisk i 1997 er mandarin blevet stadig mere udbredt der.

Mere om: Kinesisk sprog og skrift

  Andre artikler om Kina:

 

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap