KINA-PORTAL.DK
Indgangsportal til kinesisk samfund, historie, kultur og meget mere

Kina portal
Loading
Kinas samfund: tema oversigt klik her

Kinas valuta

Den kinesiske møntfod hedder Renminbi (RMB) også bare kaldt for Yuan.
Den Internationale betegnelse er”Chinese Yuan” (forkortet CNY).

Møntfoden er inddelt i yuán (元,圆), jiao ()og fen ().
Der går 10 jiao til 1 yuan og 100 fen til 1 yuan

Betegnelsen for mønt enheder

fra 1890 til 1897 Tael / candarin / (cash)
fra 1897 til 1955 Dollar (yuan) / cents
fra 1955 -           Yuan (renminbi) / jiao / fen

Læs om den kinesiske mønts historie her

KINA'S VALUTAKURSPOLITIK: Kilde: Nationalbanken

 

Den 21. juli 2005 annoncerede den kinesiske centralbank en reform af valutakurspolitikken, så den hidtidige kinesiske de facto fastkurspolitik over for dollar forlades til fordel for styret flydning baseret på en kurv af valutaer. Kurven inkluderer valutaerne for en række af Kinas vigtigste samhandelspartnere, herunder dollar, euro, yen og sydkoreanske won. Vægtene afspejler valutaernes betydning for Kinas økonomiske samkvem med udlandet, såvel udenrigshandel, rentebetalinger på udlandsgæld som direkte investeringer. Kurvens præcise sammensætning er ikke offentliggjort.

Under det nye system vil den kinesiske centralbank hver dag fastsætte en bilateral lukkekurs for udvalgte valutaer. Denne kurs fungerer som næste dags centralkurs i et snævert udsvingsbånd, som markedskursen holdes indenfor. Det daglige udsvingsbånd for den kinesiske valuta, renminbien, over for dollar er fastsat til +/- 0,3 pct. For øvrige valutaer er det daglige udsvingsbånd +/- 1,5 pct.

I forbindelse med overgangen til det nye valutakurssystem blev centralkursen over for dollar fastsat til et niveau, der indebar en opskrivning af renminbien på 2 pct. over for dollar til 8,11 yuan renminbi pr. dollar. I perioden fra 1994 – hvor Kina erstattede et dobbelt valutakurssystem med et system baseret på en enkelt valutakurs – og frem til 1997 apprecierede renminbien med godt 5 pct. over for dollar. Fra Asien-krisen i 1998 og frem til juli 2005 var den kinesiske valuta derimod tæt knyttet til dollaren.

Kinas rolle i den globale økonomi Gitte Wallin Pedersen (Kilde Nationalbanken)

Kinas rolle i den globale økonomi Gitte Wallin Pedersen, Internationalt Kontor INDLEDNING Siden 1978 har Kina haft konstant høje vækstrater som følge af de omfattende økonomiske reformer, der blev påbegyndt to år efter Mao Zedongs død. Kina har siden da været en statsstyret økonomi kombi

Kvartalsoversigt - 1. kvartal 2009 7 Den kinesiske økonomi (Kilde Nationalbanken)

Rasmus Tommerup, Økonomisk Afdeling
INDLEDNING OG SAMMENFATNING I 2008 markeredes 30-års-jubilæet for begyndelsen på de økonomiske reformer i Kina, og samtidig bliver styrken af den kinesiske økonomi testet af den globale recession. Den stærke langvarige vækst har fordoblet Kinas økonomi knap hvert ottende år de sidste 30 år.