KINA-PORTAL.DK

Indgangsportal til kinesisk samfund, kultur, historie og meget mere...

Denne side blev sidst ændret den 31-Oct-2020    
  Art. 1.16

Staten Kina

Kina er en etpartistat, der er styret af Kinas kommunistiske parti med hovedsæde i hovedstaden Beijing.

Kommunistpartiet grundlagde i 1949 den kommunistisk stat— Folkerepublikken Kina — som gjorde krav på at være det retmæssige Kina.
Den politiske opfattelse er, at der kun eksisterer ét Kina, der udgøres af Fastlands-Kina, Hong Kong, Macau og Taiwan.

Folkerepublikken Kina kræver, at alle lande, der ønsker diplomatiske forbindelser med republikken, skal anerkende Folkerepublikken Kina som den eneste legitime kinesiske stat.
Danmark var blandt de første lande til at anerkende Den Kinesiske Folkerepublik i 1949.

I 1971 blev Folkerepublikken Kina af FN anerkendt som Kinas legitime regering. Indtil da havde republikken på Taiwan haft Kinas plads i FN og sikkerhedsrådet.

Kinas globale ekspanderende både økonomiske og handelsmæssige interesser, har betydet at flere og flere lande anerkende Folkerepublikken. I 2018 var der kun 18 mindre lande der ikke anerkendte Folkerepublikken.

Kinas oprindelige forfatning siger, at Folkerepublikken Kina "er en socialistisk stat under folks demokratiske diktatur ledet af arbejderklassen og baseret på alliancen mellem arbejdere og bønder," og at statsorganerne "anvender princippet om demokratisk centralisme".

Kina er en af ​​verdens eneste socialistiske stater, der åbent støtter kommunismen.

Den kinesiske regering er blevet beskrevet som kommunistiske og socialistiske, men også som autoritær, med tunge restriktioner på mange områder, især mod fri adgang til internettet, pressefrihed, forsamlingsfrihed, retten til at få børn, fri dannelse af sociale organisationer og religionsfrihed.

 Kinas nuværende politiske, ideologiske og økonomiske system er blevet betegnet af dets ledere som " folks demokratiske diktatur ", " socialisme med kinesiske karakteristika " (hvilket er marxisme tilpasset kinesiske forhold) og henholdsvis den " socialistiske markedsøkonomi ".

Artikel fortsætter efter annonce
Annonce

På kommunistpartiets 19. nationale partikongres i 2017, blev det vedtaget at præsident og partiformand Xi Jinpings strategi ”socialisme med kinesiske karakteristika i en ny æra” blev skrevet ind i partiets forfatning.

Det er en fortsættelse af Deng Xiaopings berømte udtalelses fra 1980’erne, der dækker over Kinas helt særlige form for markedsøkonomi under et autoritært kommunistisk styre.

Hovedindholdet i ”socialisme med kinesiske egenskaber” er at ledelsen for det kommunistiske parti i Kina, er den højeste politiske ledelse. Partiets ledelse er kernen og sjælen i den kinesiske politik.

Blandt de 14 grundlæggende strategier for socialisme med kinesiske karakteristika er,
at
styrke partiets centraliserede og samlede ledelse over statens økonomi,
at
kommunistpartiet sætter sig tungt på den ideologiske kontrol med alle dele af det kinesiske samfund herunder – skoler, universiteter, virksomheder og kulturliv.

”Socialisme med kinesiske særpræg flyver højt og stolt, så alle kan se det,” lød det fra Xi Jinping, i afslutningen på den 19. partikongres.

Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Artikel fortsætter efter annonce
       Annonce
Andre relevante emner og annoncer:

Om kina-portal.dk   |   Cookies politik  |   Kina-portal.dk sitemap